ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Γιατί το σκυλί έχει αυτό το «ένοχο» βλέμμα;

Όταν μαλώνετε τον σκύλο σας, το ύφος και το βλέμμα του δείχνουν πως καταλαβαίνει το λάθος του. Είναι, όμως, έτσι;

Αισθάνεται ένοχος ο σκύλος ή είναι η ιδέα μας; Οι περισσότεροι είναι πεπεισμένοι πως το «ένοχο» βλέμμα σημαίνει ότι ο τετράποδος φίλος μας έχει καταλάβει πως έκανε κάποια σκανταλιά.

Όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, ή τουλάχιστον δεν υπάρχει η βεβαιότητα πως ο σκύλος αισθάνεται τις ενοχές με τον τρόπο που εννοούν οι άνθρωποι.

Σύμφωνα με την ειδική στην συμπεριφορά των σκύλων Αλεξάντρα Χόροβιτς (Alexandra Horowitz) «το «ένοχο βλέμμα» ερμηνεύεται από τους ανθρώπους μέσα από τα δικά τους συναισθήματα, και θεωρούν πως ο σκύλος κατάλαβε το λάθος του».

doga

Σύμφωνα, όμως, με τη μελέτη της, οι σκύλοι που έχουν μια «ένοχη» εμφάνιση, στην πραγματικότητα δεν είναι γιατί κατανόησαν τι έκαναν, αλλά γιατί φοβούνται την κατσάδα!

«Φαίνεται απίθανο ότι σκύλοι έχουν τους ίδιους τρόπους που σκεφτόμαστε εμείς, λόγω των πολύ διαφορετικών εγκεφάλων, λέει η Horowitz. Και προσθέτει: «τα σκυλιά έχουν μνήμη, αλλά δεν είναι πιθανό να προβληματίζονται σχετικά με τις ενέργειές τους και να αντιλαμβάνονται ότι έχουν κάνει κάτι λάθος».

»Τα σκυλιά έχουν αναμνήσεις, αλλά είναι πιθανό λάθος να σκεφτόμαστε ότι αυτές τις αναμνήσεις τις διαχειρίζονται με τον ίδιο τρόπο που κάνουμε εμείς», επισημαίνει η Horowitz.

dog

Ωστόσο, παρατηρεί ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να εξηγούν το πως βιώνουν τα σκυλιά την εμπειρία της συγκίνησης και της μνήμης, και σίγουρα ο ανθρωπομορφισμός της σκέψης τους, δεν αποτελεί απάντηση στη συμπεριφορά τους.

(με πληροφορίες από Science Alert / Εικόνες από Pixabay)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.