ΕΡΕΥΝΑ

Βρέθηκε ζωή σε κρυστάλλους 50.000 ετών!

Μέσα σε σύστημα με σπηλιές στο Μεξικό, βρέθηκε ζωή μέσα σε κρυστάλλους ηλικίας 50.000 ετών!

Την ανακάλυψη έκαναν βιολόγοι της NASA, οι οποίοι επί εννέα χρόνια μελετούσαν τους τεράστιους κρυστάλλους, που είχαν βρεθεί στη γιγαντιαία σπηλιά Νάικα (Naica).

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για αρχαία μικρόβια, οι οποίοι επέζησαν σε μέταλλα, που βρήκαν μέσα στους κρυστάλλους, όπως σίδηρο και μαγγάνιο. Μεγάλο ρόλο στην διατήρηση τους έπαιξε και η θερμοκρασία που επικρατεί εκεί, η οποία είναι πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου.

Η επικεφαλής του Ινστιτούτου Αστροβιολογίας της NASA, Πενέλοπε Μπόστον (Penelope Boston), έκανε λόγο για «σούπερ ζωή»! Και πρόσθεσε ότι το εύρημα αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα για το πώς τα μικρόβια μπορούν να επιβιώσουν σε εξαιρετικά σκληρές συνθήκες στη Γη.

Πάντως, αν και παρουσιάστηκαν επίσημα και ήταν το αποτέλεσμα πολύχρονης δουλειάς, τα ευρήματα δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό και δεν έχουν επανεξεταστεί από άλλους καθηγητές.

Σύμφωνα με την Boston οι μορφές ζωής εντοπίστηκαν σε 40 διαφορετικά στελέχη μικροβίων, που είναι τόσο μοναδικά ώστε οι πλησιέστεροι… συγγενείς τους, είναι 10% διαφορετικοί, γενετικά. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «αυτό κάνει τον πιο κοντινό συγγενή τους αρκετά μακρινό, περίπου τόσο μακρινό όσο οι άνθρωποι με τα μανιτάρια».

Οι σπηλιές Naica – ένα εγκαταλελειμμένο ορυχείο μολύβδου και ψευδαργύρου – έχουν 800 μέτρα βάθος. Πριν γίνει γεώτρηση από μια εταιρεία, τα μεταλλεία ήταν εντελώς αποκομμένοι από τον έξω κόσμο. Μερικές σπηλιές είναι τόσο μεγάλες όσο καθεδρικοί ναοί, με τεράστιους κρυστάλλους και επένδυση σιδήρου στους τοίχους.

ios4

iosb

ios3

iosc

(με πληροφορίες και εικόνες από Daily Mail)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.