ΖΩΗ

Οι μάγοι θεραπευτές του Περού!

Μια αρχαία παράδοση θεραπείας μέσω του μυστικισμού και του σαμανισμού, εξακολουθεί να εφαρμόζεται και σήμερα στο Περού!

Το κέντρο των μάγων θεραπευτών είναι η ορεινή επαρχία Χουανκαμάμπα (Huancabamba) και ειδικότερα το Χουαρίνγκας (Huaringas), ένα συγκρότημα από 14 λίμνες, τις οποίες οι σαμάνοι θεωρούν ιερές.

Εκεί, γίνονται οι τελετές κάθαρσης και θεραπείας των εκατοντάδων ασθενών που τους επισκέπτονται μετά από ένα κουραστικό ταξίδι πάνω στις Άνδεις. Την εμπειρία για αυτές τις τελετές, κατέγραψε ο φωτογράφος Σεμπάστιαν Καστανέντα (Sebastian Castañeda), ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή τον Δεκέμβριο του 2016.

Η πρόσβαση στα βουνά γίνεται δύσκολα κατά τη διάρκεια της εποχής των βροχών, έτσι οι περισσότεροι άνθρωποι ταξιδεύουν τους ξηρότερους μήνες μεταξύ Μαΐου και Νοεμβρίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι 96 σαμάνοι που ζουν εκεί, δέχονται από 100 έως 300 επισκέψεις την ημέρα από ανθρώπους που προέρχονται από το Περού και γειτονικές χώρες.

Η τελετή αρχίζει στις 10 το βράδυ και διαρκεί μέχρι τις 6 το πρωί της επόμενης ημέρας. Οι ασθενείς αρχικά πηγαίνουν σε έναν βωμό που καλύπτεται με εικόνες του Χριστού και της Παναγίας, ξύλινα και μεταλλικά σπαθιά, για να αποκρούσουν τα κακά πνεύματα, και φωτογραφίες των νεκρών μελών της οικογένειας που άφησαν οι προηγούμενοι ασθενείς.

Διάσπαρτα γύρω από τον βωμό βρίσκονται λουλούδια, σταυροί, κρανία και ιερές πέτρες για να απορροφούν την αρνητική ενέργεια. Οι σαμάνοι χρησιμοποιούν τον βωμό για να ζητούν ευλογία από καλοπροαίρετα πνεύματα, αγίους και νεκρούς προγόνους.

Οι ασθενείς στη συνέχεια πίνουν έναν χυμό από παραισθησιογόνους κάκτους, που προκαλεί οράματα. Αυτό το αρχικό στάδιο του τελετουργικού ονομάζεται «επίδομα», και έχει ως στόχο να διαμορφώσει μια γέφυρα ανάμεσα στο συνειδητό και το υποσυνείδητο, καθώς και σύνδεση των ασθενών με τα πνεύματα και τη φύση.

Το επόμενο βήμα είναι η λεγόμενη ζινγκάντα (zingada), στη διάρκεια της οποίας οι σαμάνοι ρίχνουν ένα μείγμα καπνού και ζεστού νερού στο αριστερό ρουθούνι του ασθενούς για να διαλύσουν κάθε αρνητικότητα, και στη συνέχεια στο δεξί ρουθούνι για να φέρουν τη θετικότητα.

Η πρακτική μπορεί να προκαλέσει εμετό, αλλά αυτό ενθαρρύνεται, καθώς θεωρείται πως έτσι οι ασθενείς θα καθαρίσουν σχολαστικά από τις ακαθαρσίες του οργανισμού.

Μετά την zingada έρχεται η κάθαρση. Τα κύματα αέρα που δημιουργεί ο θεραπευτής με ένα σπαθί πάνω από τους ασθενείς, τους καθαρίζουν από τα κακά πνεύματα, ενώ τους ραντίζουν με φθηνή κολόνια για προστασία από μελλοντικές κακόβουλες δυνάμεις.

Καθοδηγούμενοι από τον σαμάνο τους, οι ασθενείς που έχουν καθαριστεί, προσεύχονται για ώρες πριν κάνουν ένα διάλειμμα για να ξεκουραστούν, πριν από το δεύτερο μέρος του τελετουργικού.

Αυτό αρχίζει με ένα ταξίδι στις 14 ιερές λίμνες, που είναι σκαρφαλωμένες στην κορυφή των βουνών. Εκεί θα κάνουν ένα μπάνιο για να επουλωθούν οι πληγές τους. Η λευκή λίμνη φέρνει θετική ενέργεια και η μαύρη αποβάλλει την αρνητική.

Ιδιαίτερα ιερή θεωρείται η Λαγκούνα Νέγκρα (Laguna Negra), για την οποία οι θεραπευτές πιστεύουν πως έχει την ικανότητά να αποκρούσει την κακή ενέργεια, αλλά η πρόσβαση σε αυτήν είναι δύσκολη. Για να φτάσει κανείς εκεί χρειάζεται ένα ταξίδι δύο ωρών με το αυτοκίνητο από την πόλη Huancabamba, και στη συνέχεια άλλη μια ώρα με το άλογο.

Το προσκύνημα στις παγωμένες λίμνες είναι μια ξεχωριστή εμπειρία, καθώς βρίσκονται σε υψόμετρο 4.000 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ η θερμοκρασία στα νερά είναι συνήθως μεταξύ 5 και 7 βαθμών Κελσίου.

Τις περισσότερες φορές, το κρύο δεν επιτρέπει μια ολοκληρωμένη βουτιά από τους ασθενείς και οι σαμάνοι τους ρίχνουν στο κεφάλι κουβάδες με παγωμένο νερό από τις λίμνες. Σε αυτό το βήμα, που αναφέρεται ως «άνθηση», ο δάσκαλος σαμάνος επικουρείται από έναν μαθητευόμενο, αφού υπάρχουν συχνά πιο πολλοί ασθενείς από θεραπευτές.

Μετά την ιερή βουτιά, θεραπευτές δημιουργούν κύματα αέρα με ένα στιλέτο ή ξίφος γύρω από τα σώματα των ασθενών για να τους καθαρίσουν από κάθε παρατεταμένη διαβολική ενέργεια.

Οι ασθενείς συχνά αφήνουν προσωπικά αντικείμενα, όπως ρούχα ή κοσμήματα, κοντά στις λίμνες σαν μια μορφή πληρωμής για τις ευλογίες που πήραν. Οι κάτοικοι της περιοχής πιστεύουν ότι έτσι η κακή τύχη όσων έχουν καθαριστεί, δεν θα τους ακολουθήσει και θα μείνει πίσω τους.

Οι σαμάνοι, οι οποίοι καθοδήγησαν τους ασθενείς σε αυτή τη μακρά διαδικασία θεραπείας, θεωρούν ότι η δουλειά τους είναι καλοπροαίρετη και το καθήκον τους είναι να αποκρούσουν το κακό που δημιουργείται από μάγους με παρόμοιες δυνατότητες, αλλά κακόβουλες προθέσεις.

samanosa

samanos1

smanaos3

smanos4

samanos5

samanos2

samanos4

samanos7

samanos6

smanos8

(με πληροφορίες και εικόνες από BBC)

Κατηγορίες:ΖΩΗ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.