ΤΕΧΝΗ

Φωτογραφική μηχανή από 32.000 καλαμάκια!

Τα καλαμάκια δεν είναι μόνο για να πίνεις το ποτό σου, αλλά και για να φτιάχνεις… φωτογραφική μηχανή!

Οι Βρετανοί καλλιτέχνες Μάικλ Μικ Φάρελ και Κλιφ Χέινς ((Michael «Mick» Farrell – Cliff Haynes) πειραματίστηκαν με την εικόνα και κατάφεραν να δημιουργήσουν μια αναλογική φωτογραφική μηχανή με 32.000 πλαστικά καλαμάκια.

Η κάμερα δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 2007, αλλά δεν είχε επιτυχία. Τότε είχαν χρησιμοποιηθεί 23.000 καλαμάκια και το φως δεν έφτανε όπως έπρεπε στο φιλμ που είχε τοποθετηθεί στο εσωτερικό του ξύλινου σκοτεινού θαλάμου.

Αυξάνοντας τον αριθμό από τα καλαμάκια, και κάνοντας ορισμένες άλλες μετατροπές, πέτυχαν το αποτέλεσμα που επιδίωκαν. Το φως περνά μέσα από τις τρυπούλες και δημιουργεί την εικόνα σαν πίξελ.

Πώς γίνεται αυτό; Κάθε καλαμάκι σχηματίζει ένα σωλήνα που συλλέγει το φως και το καταγράφει πάνω στο φωτοευαίσθητο φιλμ που έχει τοποθετηθεί στο άλλο άκρο της κάμερας.

Βέβαια, οι εικόνες που προκύπτουν είναι παρόμοιες με αυτές που έβγαιναν από τις, χαμηλής ανάλυσης, οθόνες τηλεόρασης στο παρελθόν. Δεν έχουν βάθος πεδίου, και έρχονται σε άμεση αντίθεση με τα σημερινά μέσα.

Οι δημιουργοί αυτής της κάμερας, εξηγούν πως ο στόχος τους δεν ήταν να παρουσιάσουν κάτι ανταγωνιστικό στις σύγχρονες φωτογραφικές μηχανές, αλλά η εργασία τους χρησιμεύει ως υπενθύμιση μιας μεταβατικής αντίληψης.

Πάντως, δεν το βάζουν κάτω και στο μέλλον θα πειραματιστούν με κυματοειδές πλαστικό αντί για καλαμάκια, ώστε να επιτευχθεί μια πιο ομοιόμορφη επίδραση του φωτός.

camera1

camera

camera2

camera3

camerab

camera5

camerac

camera4

camerad

cameraf

(με πληροφορίες και εικόνες από Designboom)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.