ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Το μεγαλύτερο εγκαταλελειμμένο κτίριο του κόσμου!

Χτίσθηκε για να γίνει το ψηλότερο ξενοδοχείο στον κόσμο, αλλά κατάληξε να είναι το ψηλότερο εγκαταλελειμμένο κτίριο του κόσμου!

Το ξενοδοχείο Ριογιόνγκ (Ryugyong Hotel), ή «ξενοδοχείο της μοίρας», βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, την Πιονγκγιάνγκ. Είναι σε σχήμα πυραμίδας, με 105 ορόφους, 330 μέτρα ύψος και πάνω από 3.000 δωμάτια!

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1987, με στόχο να ολοκληρωθεί δύο χρόνια αργότερα, αλλά σταμάτησε το 1992 καθώς η Βόρεια Κορέα εισήλθε σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Μέχρι τότε το ξενοδοχείο, ήταν σχεδόν έτοιμο εξωτερικά, αλλά είχε σημαντικές ελλείψεις στο εσωτερικό του.

Το 2008, μια αιγυπτιακή εταιρεία θέλησε να αναλάβει την ολοκλήρωση του, και η πρώτη κίνηση ήταν να προσθέσει εξωτερικό γυαλί, ώστε να δοθεί μια εντυπωσιακή εμφάνιση. Στόχος ήταν να γίνουν τα εγκαίνια το 2012, στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του «Αιώνιου Προέδρου», Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Όμως, πληροφορίες αναφέρουν πως οι ελλείψεις ήταν μεγάλες, αφού δεν υπήρχαν ούτε  υδραυλικές και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Το συνολικό κόστος για την ολοκλήρωση του Ryugyong, υπολογιζόταν γύρω στα δύο δισεκατομμύρια δολάρια! Το 2013 έγινε μια προσπάθεια να ανοίξει, άλλα έμεινε στη μέση και η εταιρεία αποχώρησε, αφήνοντας το κτίριο κλειστό και ημιτελές.

Η κατασκευή του μεγαλύτερου ξενοδοχείου του κόσμου, ήταν ένα σχέδιο της ηγεσίας της Βόρειας Κορέας, να προσελκύσει επενδυτές. Οι πρώτες εκτιμήσεις ήταν πως θα έμπαιναν στη χώρα 230 εκατομμύρια δολάρια.

Το κόστος του εκτιμάται πως έφτασε τα 750 εκατομμύρια δολάρια, που ισοδυναμούσαν με το 2% του ΑΕΠ της Β. Κορέας. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, «κάτι πήγε στραβά» και το ξενοδοχείο δεν έγινε.

Άλλοι λένε πως ο λόγος ήταν πως η χώρα ξέμεινε από χρήματα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, που την υποστήριζε. Πάντως, το μυστήριο εξακολουθεί να υπάρχει και κανείς δεν γνωρίζει αν τελικά αυτό το ξενοδοχείο φάντασμα, θα ολοκληρωθεί πότε…

hotel2

hotel1

hotel10

hotel3

hotel5

hotel4

hotela

hotel6

hotel7

hotel9

hote8

(με πληροφορίες και εικόνες από Inhabitat και Wikipedia)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.