ΤΟΠΟΙ

Η λίμνη με τους σκελετούς

Έφερε σε αμηχανία την επιστημονική κοινότητα.

Η λίμνη Ρουπκούντ (Roopkund), παγετωνική και ρηχή, βρίσκεται στα βουνά του Ουταρανχάλ, στην Ινδία, σε μια ακατοίκητη περιοχή, η οποία αποτελεί δημοφιλή προορισμό για πεζοπορία.

Αν και περιβάλλεται από τη φυσική ομορφιά των Ιμαλαϊων, εντούτοις η λίμνη, με βάθος δύο μέτρα, έγινε γνωστή για τους εκατοντάδες ανθρώπινους σκελετούς που βρέθηκαν στα νερά της.

roopkund1

Το 1942, ο δασοφύλακας Μάντχολ (H K Madhawl) εντόπισε τους σκελετούς, προκαλώντας ανησυχία και προβληματισμό. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, που έλιωσαν οι πάγοι, εμφανίστηκαν περισσότεροι σκελετοί από όσους είδε, μέσα στα νερά ή στις όχθες της λίμνης. Οι σκελετοί ήταν τουλάχιστον 200.

Ντόπιοι και αρχές υπέθεταν ότι τα λείψανα πιθανόν να ανήκαν σε Ιάπωνες στρατιώτες, καθώς τότε ήταν σε εξέλιξη ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η βρετανική κυβέρνηση ήθελε περισσότερες λεπτομέρειες και απέστειλε ερευνητές, οι οποίοι όμως απέκλεισαν αυτό το ενδεχόμενο.

Σε αρκετούς σκελετούς υπήρχαν ίχνη μαλλιών και δέρματος, τα οποία διατηρήθηκαν πολύ καλά εξαιτίας του κρύου και ξηρού αέρα των Ιμαλαϊων. Οι πρώτες έρευνες δεν απέδωσαν καρπούς για την ταυτότητα των σκελετών.

roopkund2

Το αίνιγμα βρήκε την απάντηση το 2004, όταν δύο γενετιστές από το Κέντρο Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας, στο Χαϊντεραμπάντ, χρησιμοποίησαν στοιχεία DNA, για να λύσουν το μυστήριο.

Οι σκελετοί χρονολογούνται περίπου το 850 μ. Χ. και φαίνεται να ανήκαν σε δύο διαφορετικές ομάδες, εκ των οποίων η μία ήταν πολυάριθμη: ίσως μια μεγάλη οικογένεια ή μια φυλή με πολλούς συγγενείς. Μάλιστα, περαιτέρω μελέτες αποκάλυψαν ότι το 70% την ομάδας προερχόταν από το Ιράν.

Εικάζεται ότι ήταν προσκυνητές, τους οποίους οδηγούσε μέσα στην κοιλάδα μια άλλη ομάδα ντόπιων, με λιγότερα μέλη. Αυτή η θεωρία ενισχύθηκε από τα δερμάτινα παπούτσια, τα δαχτυλίδια και τα δόρατα, που βρέθηκαν στη λίμνη.

roopkund3

Όμως, το ερώτημα για τον λόγο που πέθαναν μαζικά δεν είχε απαντηθεί. Ακολούθησαν πιο αναλυτικές εξετάσεις, οι οποίες έδειξαν ότι τα κρανία τους έφεραν μικρές και βαθιές ρωγμές. Αυτές φαίνονταν να προκλήθηκαν από κάποιο μικρό και στρογγυλό αντικείμενο. Τέτοιες πληγές υπήρχαν και στους ώμους, κάτι που υποδηλώνει ότι τα χτυπήματα σημειώθηκαν πάνω από το σώμα.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μεγάλη χαλαζόπτωση. Μάλιστα, εκτιμάται ότι το χαλάζι είχε το μέγεθος της μπάλας του κρίκετ. Και σ΄ αυτήν την περιοχή δεν υπήρχε κάποιο μέρος, για να σταθούν και να προφυλαχθούν από τις καιρικές συνθήκες.

Οι αποκαλύψεις έφεραν, όμως, και πολλούς τουρίστες στη λίμνη Ρουπκούντ, με ορισμένους να φεύγουν από αυτήν με κάποιο απομεινάρι σκελετού. Η μείωση των σκελετών προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στις τοπικές αρχές, οι οποίες ζήτησαν νομοθεσία που να θέσει την περιοχή υπό προστασία. Η κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι προχωρά στην ανάπτυξη ενός οικολογικού τουριστικού προορισμού, με στόχο να προστατεύσει τα ευρήματα.

Οι σκελετοί αποκαλύπτονται έναν μήνα το χρόνο, μέσα στο καλοκαίρι, όταν υποχωρούν τα νερά.

(με πληροφορίες και εικόνες από All-that-is-interesting και Wikipedia)

Advertisements

Κατηγορίες:ΤΟΠΟΙ

Tagged as: , , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.