ΕΡΕΥΝΑ

Τρελό σχέδιο για να ξαναπαγώσει η Αρκτική!

Επιστήμονες έχουν ετοιμάσει ένα τρελό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που προβλέπει να ξαναπαγώσει η Αρκτική!

Πώς θα γίνει αυτό; Με εκατομμύρια αντλίες ηλιακής ενέργειας και συνολικό κόστος τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια! Μάλιστα, θεωρούν ότι θα πρέπει να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις καθώς πλησιάζει το σημείο μηδέν για το λιώσιμο των πάγων.

Το σχέδιο που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση  της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης για το μέλλον της Γης (American Geophysical Union‘s journal Earth’s Future), εκπόνησε μια ομάδα 14 επιστημόνων, με επικεφαλής τον φυσικό Στίβεν Ντες (Steven Desch),του πολιτειακού πανεπιστημίου της Αριζόνα.

iced

Συγκεκριμένα, η στρατηγική περιλαμβάνει την ανάπτυξη 10 εκατομμυρίων αντλιών που θα λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια και θα στέλνουν νερό πάνω στην επιφάνεια των πάγων της Αρκτικής κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Θεωρητικά, το νερό θα παγώσει και θα αυξήσει την πυκνότητα των παγόβουνων πριν από το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τον Desch οι αντλίες θα μπορούσαν να προσθέσουν σχεδόν ένα μέτρο στο υπάρχον στρώμα πάγου.

icec

«Αν ο πάγος είναι παχύτερος, θα διαρκέσει περισσότερο και θα μειώσει τον κίνδυνο της εξαφάνισης του κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», υποστήριξε. Μάλιστα, εκτιμάται πως αν δεν αυξηθεί ο όγκος των παγόβουνων στην Αρκτική, υπάρχει κίνδυνος να αρχίσουν να εξαφανίζονται από τη θάλασσα, το καλοκαίρι του 2030.

Η απώλεια του καλοκαιρινού στρώματος πάγου της Αρκτικής θα διαταράξει τη ζωή στην περιοχή και θα θέσει σε κίνδυνο πολλά από τα είδη των ζώων. Θα προκαλέσει, επίσης, περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη από την αφαίρεση του πάγου που αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία πίσω στο διάστημα.

icev

Επίσης, θα διαταράξει τις καιρικές συνθήκες σε όλο το βόρειο ημισφαίριο και θα λιώσει τα μονίμως παγωμένα εδάφη, απελευθερώνοντας περισσότερα αέρια του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Το σημερινό ανώτατο όριο των πάγων, σπανίως ξεπερνά τα 2-3 μέτρα σε πάχος και διαβρώνεται συνεχώς, καθώς ο πλανήτης υποκύπτει στην αλλαγή του κλίματος.

Όσο για το υπέρογκο ποσό των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων θεωρείται αναγκαίο, σύμφωνα με τον Desch, ο οποίος, όπως και πολλοί άλλοι επιστήμονες, έχει θορυβηθεί από την αλλαγή της θερμοκρασίας στην περιοχή.

ice

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η θερμοκρασία ανεβαίνει δύο φορές πιο γρήγορα, απ’ότι είχε προβλεφθεί πριν από τρία χρόνια. Και υποστηρίζουν ότι η σύμβαση του Παρισιού, που υπογράφηκε το 2015, σύντομα θα είναι ανεπαρκής.

«Η μόνη μας στρατηγική, προς το παρόν, φαίνεται να είναι η διακοπή χρήσης ορυκτών καυσίμων», λέει ο Desch. «Είναι μια καλή ιδέα, αλλά θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο από αυτόν που θα εξαφανίσει τα παγόβουνα της Αρκτικής».

(με πληροφορίες και εικόνες από Guardian και ESA)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.