ΕΡΕΥΝΑ

Ρομποτικές μέλισσες!

Το πρώτο βήμα έγινε από Ιάπωνες ερευνητές.

Οι ειδήσεις ότι οι μέλισσες πεθαίνουν με ανησυχητικό ρυθμό παγκοσμίως, αποτέλεσαν την αφετηρία για μια ομάδα επιστημόνων από το Εθνικό Ινστιτούτο Προηγμένης Βιομηχανικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (AIST) να κατασκευάσει ένα drone, με βασική αποστολή την επικονίαση των λουλουδιών.

Οι κάτω πλευρές του drone με τέσσερις έλικες, σε μέγεθος εντόμου, ήταν καλυμμένες με τρίχες αλόγου, για να μιμούνται τις μέλισσες, κι αυτές με μία ιοντική γέλη, αρκετά κολλώδης, προκειμένου να παίρνει τη γύρη και να την καταθέτει σε ένα άλλο άνθος. Οι τρίχες δημιουργούν μεγαλύτερη επιφάνεια για τη γύρη και παράγουν ηλεκτρικό φορτίο ικανό να κρατήσει τους κόκκους της στη θέση τους.

Οι επιστήμονες προχώρησαν σε μια δοκιμή, πετώτας το drone πάνω από ροζ κρίνα. Αυτό πήρε τη γύρη και στη συνέχεια την εναπόθεσε σε ένα δεύτερο λουλούδι, προκαλώντας τεχνιτή επικονίαση. Πάντως, χωρίς τις τρίχες και το ειδικό τζελ δεν θα υπήρχε αυτό το αποτέλεσμα.

Ο συγγραφέας της μελέτης Έχιρο Μιγιάκο (Eijiro Miyako), χημικός, είπε ότι τα ευρηματά τους έχουν εφαρμογές στη γεωργία και στη ρομποτική. Οπως ανέφερε, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη τεχνητών επικονιαστών και να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται από τη μείωση των πληθυσμών των μελισσών.

«Πιστεύουμε ότι οι ρομποτικοί επικονιαστές θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν, για να μάθουν μονοπάτια επικονίασης, χρησιμοποιώντας παγκόσμια συστήματα εντοπισμού θέσης και τεχνητής νοημοσύνης», τόνισε για τα αποτελέσματα της έρευνάς τους που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Chem.

Ο Μιγιάκο δεν σκέφτεται ότι οι ρομποτικές μέλισσες μπορούν να αντικαταστήσουν τις πραγματικές, αλλά τις βλέπει ως μια συμπληρωματική ενίσχυση για την επικονίαση.

(με πληροφορίες από Science Daily / Photo Credit Dr. Eijiro Miyako / Βίντεο Descubre tu Mundo)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.