ΖΩΗ

Έγινε αυτοδίδακτος δικηγόρος για να αντιμετωπίσει εταιρεία χημικών!

Ένας αγρότης στην Κίνα, επί 16χρόνια διάβαζε νομικά για σταματήσει τη δραστηριότητα εταιρείας χημικών που μολύνει τα χωράφια του!

Σαν ταινία μοιάζει η ζωή ενός αγρότη στο χωριό Γιουσουτούν (Yushutun), στην επαρχία Χεϊλοντζιάνγκ (Heilongjiang) της Κίνας, ο οποίος παρά τις αντιξοότητες και την φτώχεια του, αποφάσισε να τα βάλει μόνος του με έναν κρατικό κολοσσό, το εργοστάσιο Τσιχούα (QiHua) που ρύπαινε τα χωράφια της περιοχής.

Ο Γουάνγκ Ενλίν (Wang Enlin), αγανάκτησε όταν το 2001 είδε τα σπίτια του χωριού, αλλά και τα χωράφια των κατοίκων να έχουν πλημμυρίσει με τοξικά απόβλητα. Ο αγρότης, που αποδείχθηκε ιδιαίτερα δραστήριος και αποφασιστικός, έγραψε μια επιστολή προς τους αρμοδίους διαμαρτυρόμενος για τη ρύπανση.

Οι κρατικοί αξιωματούχοι με τους οποίους επικοινώνησε, του ζήτησαν να βρει ο ίδιος και οι συγχωριανοί του αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία να αποδεικνύουν ότι, τόσο οι άνθρωποι, όσο και τα χωράφια έχουν μολυνθεί.

wangd

Ο 60χρονος γεωργός σκέφτηκε πως το πιο εύκολο πράγμα που μπορούσε να κάνει για να βρεθεί άκρη στο θέμα, θα ήταν να προσλάβει δικηγόρο. Αλλά ο Wang και οι γείτονές του μόλις και μετά βίας βγάζουν χρήματα για το καθημερινό φαγητό τους.

Όμως, δεν το έβαλε κάτω. Παρότι έχει τελειώσει μόνο το γυμνάσιο, αποφάσισε να σπουδάσει νομικά από μόνος του, ώστε να καταλάβει τι είδους αποδεικτικά στοιχεία απαιτούνταν, για να τα μαζέψει.

Αλλά και πάλι, δεν είχε χρήματα για να αγοράσει τα νομικά βιβλία. Έτσι, πήγαινε σε ένα τοπικό βιβλιοπωλείο και διάβαζε, κρατώντας σημειώσεις με το χέρι για τις πιο σημαντικές πληροφορίες. Για να τον αφήνει ο ιδιοκτήτης να διαβάζει, του έδινε τσάντες με καλαμπόκι.

wanga

Με την πάρδοδο των χρόνων κατάφερε να αντιληφθεί τους νομικούς και τεχνικούς όρους και με τη βοήθεια των συγχωριανών του, συγκεντρώθηκαν τα στοιχεία κατά της εταιρείας.

Το 2007, ένα κινέζικο δικηγορικό γραφείο που ειδικεύεται σε υποθέσεις σχετικά με τη ρύπανση, εντυπωσιάσθηκε από τις προσπάθειες του Wang Enlin να αντιμετωπίσει μόνος του μια χημική εταιρεία με περιουσιακά στοιχεία αξίας πάνω από 290 εκατομμύρια δολάρια, και άρχισε να προσφέρει δωρεάν νομικές συμβουλές.

Μετά από έλεγχο όλων των στοιχείων που είχαν συγκεντρωθεί κατά τα προηγούμενα χρόνια, οι δικηγόροι συμφώνησαν επίσης να βοηθήσουν τους χωρικούς να καταθέσουν αγωγή στο δικαστήριο.

wangc

Μετά από πολλές καθυστερήσεις η δίκη κατά του Ομίλου QiHua άρχισε μόλις το 2015, αλλά οι χωρικοί κέρδισαν σε πρώτο βαθμό. Ο δικαστής διέταξε τη χημική εταιρεία να πληρώσει 820.000 γιουάν (120.000 δολάρια) ως αποζημίωση για τους κατοίκους του χωριού Yushutun. Την ανάγκασε, επίσης, να μαζέψει όλα τα υγρά και στερεά απόβλητα που έχουν αποθηκευτεί στη γύρω περιοχή τα τελευταία 16 χρόνια.
Εκτιμάται ότι το εργοστάσιο χημικών QiHua έριχνε κατά μέσο όρο 20.000 τόνους χημικών αποβλήτων κάθε χρόνο σε γεωργικές εκτάσεις, καλύπτοντας μια έκταση πάνω από 70 στρέμματα. Ο Wang Enlin και οι γείτονές του, παρουσίασαν επίσης στοιχεία ότι μια κοντινή λίμνη είχε επίσης μολυνθεί.

(με πληροφορίες και εικόνες από Oddity Central)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.