ΕΡΕΥΝΑ

Αστροναύτης απαθανάτισε σπάνιο είδος αστραπής

Είναι πολύ δύσκολο να μελετηθούν φευγαλέες ηλεκτρικές εκκενώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα όπως συμβαίνουν πάνω από καταιγίδες.

Οι επιστήμονες τις ονομάζουν κόκκινα φαντάσματα (red sprites), κυανούς πίδακες (blue jets), νεράιδες (pixies) και ξωτικά (elves).

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είναι ένα καταπληκτικό μέρος για να βλέπει κανείς τον καιρό από μια μοναδική γωνιά.

Και ο αστροναύτης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) Ανδρέας Μόγκενσεν (Andreas Mogensen) κλήθηκε να πάρει εικόνες πάνω από καταιγίδες με την πιο ευαίσθητη κάμερα που είχε στη διάθεσή του, με σκοπό να καταγραφούν τα φαινόμενα αυτά, στο πλαίσιο έρευνας.

spooky_lightning

Αυτό έγινε στη διάρκεια της αποστολής του στο σταθμό το 2015. Ο αστροναύτης κατόρθωσε μάλιστα να γυρίσει κι ένα βίντεο, το οποίο παρουσιάζει μπλε λάμψεις να αναβοσβήνουν πάνω από καταιγίδα, στην Ινδία. Είναι το πρώτο του είδους που δείχνει με σαφήνεια τέτοια ηλεκτρικά φαινόμενα.

Ο αστροναύτης στόχευε για «σύννεφα πυργίσκους» -πυλώνες σύννεφου που εκτείνονται στην ανώτερη ατμόσφαιρα- και τράβηξε ένα δεύτερο βίντεο 160 δευτερολέπτων, που δείχνει 245 μπλε λάμψεις από την κορυφή ενός πυργίσκου που διολίσθησε από την καταιγίδα του Κόλπου της Βεγγάλης.

Οι μπλε εκκενώσεις και οι πίδακες είναι παραδείγματα ενός ελάχιστα κατανοητού μέρους της ατμόσφαιράς μας. Οι ηλεκτρικές καταιγίδες φτάνουν στη στρατόσφαιρα και έχουν συμμετοχή στον τρόπο που η ατμόσφαιρά μας, μας προστατεύει από την ακτινοβολία.

«Δεν μπορούμε κάθε μέρα να συλλαμβάνουμε ένα νέο καιρικό φαινόμενο σε βίντεο, οπότε είμαι πολύ χαρούμενος με το αποτέλεσμα», τόνισε σε μια δήλωσή του ο Ανδρέας Μόγκενσεν.

Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι πώς ξεσπούν αυτές οι μπλε αστραπές στην ανώτερη ατμόσφαιρα, αλλά τα τελευταία στοιχεία θα βοηθήσουν τους ερευνητές να καταλάβουν περισσότερα πράγματα.

(με πληροφορίες και εικόνες από ESA / Βίντεο DTUbroadcast)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.