ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Χαλαροί ιδιοκτήτες έχουν φιλικά σκυλιά

Τι έδειξε πείραμα.

Αν ο σκύλος είναι χαλαρός και φιλικός ή νευρικός, μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος ο ιδιοκτήτης του.

Μελέτη διαπίστωσε ότι τα σκυλιά που ανήκουν σε νευρικούς ιδιοκτήτες είναι λιγότερα ικανά να αντιμετωπίσουν το στρες, ενώ οι χαλαροί άνθρωποι έχουν πιο φιλικά κατοικίδια.

Τα σκυλιά ζουν με τον άνθρωπο εδώ και 30.000 χρόνια, με αποτέλεσμα να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά του ή και να επηρεάζονται από αυτά, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

dog1

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι ιδιοκτήτες ζώων που είναι πιο επιρρεπείς στο άγχος, είναι πιο απαισιόδοξοι κι έχουν σκυλιά που «καθρεφτίζουν» αυτά τα χαρακτηριστικά.

Σε ένα πείραμα, στο οποίο συμμετείχαν 132 ιδιοκτήτες με τα κατοικίδιά τους, αυτά τα σκυλιά ήταν λιγότερο σε θέση να αντιμετωπίσουν αντιληπτές απειλές, όπως φάνηκε από τις αλλαγές στο επίπεδο της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.

Οι ίδιες διαπιστώσεις ισχύουν και για τα σκυλιά με ανησυχία χωρισμού και εκείνων των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν είναι ευαίσθητοι στις ανάγκες τους.

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι τα σκυλιά είναι ευαίσθητα στις συναισθηματικές καταστάσεις των ιδιοκτητών τους, και ιδίως με τις γυναίκες, που έχουν ισχυρότερες σχέσεις με τα ζώα συντροφιάς.

dog2

Τα σκυλιά με άγχος, λαχανιάζουν, έχουν σάλια και ξεχνούν την εκπαίδευση με την τουαλέτα τους. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει και επιθετικότητα προς τον άνθρωπο.

«Τα σκυλιά ίσως να διαβάζουν τα συναισθήματα των απαισιόδοξων και νευρωτικών ανθρώπων και να σκέφτονται ότι ο κόσμος είναι πιο επικίνδυνος κι έτσι χρειάζεται να αντιδράσουν», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση PLoS ONE, Άιρις Σιόμπερλ (Iris Schoberl).

«Συχνά, οι άνθρωποι ξεχνούν πόσο πολύ τα σκυλιά μας παρακολουθούν, μας μελετούν και μαθαίνουν από εμάς πώς να συμπεριφέρονται διαφορετικά, μάλιστα, ιδιαίτερα μπροστά σε νέες καταστάσεις ή συναντήσεις», σχολίασε η εμπειρογνώμονας συμπεριφοράς σκύλων Καρολάιν Μέντιθ (Carolyn Menteith).

«Η μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση», επισήμανε, «με την οποία προσεγγίζουμε νέες καταστάσεις, πληροφορεί το σκυλί μας, αν αυτή η κατάσταση είναι «ασφαλής» ή «επικίνδυνη».

(με πληροφορίες από Daily Mail / Εικόνες Pixabay)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.