ΕΡΕΥΝΑ

«Έξυπνα» γυαλιά προσαρμόζουν αυτόματα την όραση!

Μια ανακάλυψη που υπόσχεται να κλείσει στα συρτάρια τα γυαλιά μυωπίας και πρεσβυωπίας, έκαναν ερευνητές στην Αμερική!

Στο πανεπιστήμιο της Γιούτα κατασκεύασαν «έξυπνα» γυαλιά, τα οποία ρυθμίζουν αυτόματα την εστίαση του ματιού, για να βλέπει κανείς, ταυτόχρονα, μακριά και κοντά. Η προσαρμογή των γυαλιών γίνεται με τη βοήθεια κάποιων υγρών που μετατοπίζονται ώστε να πετύχουν την εστίαση σε κλάσματα δευτερολέπτου.

Η ανακάλυψη έγινε από τον καθηγητή ηλεκτρονικών και κομπιούτερ Κάρλος Μαστράντζελο (Carlos Mastrangelo), μαζί με τον διδακτορικό φοιτητή Ναζμούλ Χασάν (Nazmul Hasan). «Το σημαντικότερο πλεονέκτημα αυτών των έξυπνων γυαλιών είναι ότι ένα άτομο μπορεί να βλέπει τα αντικείμενα σε όποια απόσταση και να βρίσκονται, χωρίς να θολώνουν», λέει ο Mastrangelo.

glassesa

Τα γυαλιά αυτά αποτελούνται από φακούς γλυκερίνης, που μέσα σε εύκαμπτες μεμβράνες περιέχουν ένα παχύ διαυγές υγρό. Οι μεμβράνες μπορούν να μετακινηθούν μηχανικά εμπρός και πίσω, αλλάζοντας την καμπυλότητα του φακού.

Οι φακοί, με τη σειρά τους, περιέχουν έναν μετρητή ο οποίος μετρά την απόσταση από το πρόσωπο του χρήστη σε κοντινά ή μακρινά αντικείμενα χρησιμοποιώντας υπέρυθρο φως. Αυτός στέλνει το σήμα για την αυτόματη ρύθμιση της καμπύλης του φακού, η οποία γίνεται πολύ γρήγορα, αφήνοντας ένα κενό στην εστίαση του χρήστη από το ένα αντικείμενο στο άλλο, μόλις 14 χιλιοστών του δευτερολέπτου.

glasses1

Τα γυαλιά λειτουργούν με ένα smartphone app, το οποίο χρησιμοποιεί τα δεδομένα της συνταγης του χρήστη για αυτόματη βαθμονόμηση των φακών, μέσω Bluetooth. Όταν ο χρήστης παίρνει μια νέα συνταγή, απλά γίνεται ενημέρωση με το app.

Αν και τα γυαλιά δεν έχουν ακόμη επισήμως ελεγχθεί, οι ερευνητές έχουν κάνει τις δικές τους δοκιμές που ήταν θετικές. Μένει η επίσημη πιστοποίηση για να βγουν στην αγορά. Όπως λέει ο Mastrangelo, θα πρέπει επίσης να μειωθεί το βάρος τους και να βελτιωθεί η εμφάνιση τους, ώστε σε 2-3 χρόνια να βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων οπτικών.

(με πληροφορίες και εικόνες από Smithsonian)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.