ΕΡΕΥΝΑ

Η Σελήνη προκαλεί… αλλεργία!

Δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά πραγματικότητα, όσον αφορά τουλάχιστον σε αστροναύτη που πάτησε το έδαφος της!

Ο Χάρισον «Τζακ» Σμιτ (Harrison «Jack» Schmitt), είχε επηρεαστεί τόσο πολύ από την φεγγαρόσκονη, ώστε χρειάστηκε πάνω από δύο ώρες για να μπορέσει να συνέλθει, ενώ κινδύνεψε η ζωή του από τις επιπρώσεις της ξαφνικής αλεργίας.

Ο Σμιτ, μαζί με τον Γιουτζίν Σερναν (Eugene Cernan) ήταν οι δύο τελευταίοι αστροναύτες που πάτησαν το πόδι τους στη Σελήνη, το 1972, με την αποστολή «Απόλλων 17». Το απρόοπτο που συνέβη στον Σμιτ, προκάλεσε προβληματισμό στη NASA, για τις μελλοντικές αποστολές και αποτέλεσε αντικείμενο εκτεταμένης μελέτης.

Οι δύο αστροναύτες μόλις είχαν τελειώσει μια επιτυχημένη έρευνα συλλέγοντας πετρώματα και επέστρεψαν στη σεληνάκατο με τις στολές τους γεμάτες φεγγαρόσκονη.Ξαφνικά, ο Σμιτ ξεκίνησε ένα απίστευτο φτέρνισμα. Τα μάτια του κοκκίνησαν, ο λαιμός του έκλεισε και δεν μπορούσε να ανασάνει. Χρειάστηκε αρκετή ώρα για να μπορέσει να συνέλθει. Και όπως αποδείχθηκε ήταν αλλεργικός στη σκόνη της Σελήνης.

moon1

Όπως δήλωσε σε μια συνέντευξη του ο Λάρι Τέιλορ (Larry Taylor), διευθυντής του Ινστιτούτου Πλανητικών Γεωεπιστημών, δεν ήταν μόνο ο Σμιτ που διαμαρτυρήθηκε για τη σκόνη: «το μείζον θέμα για τους αστροναύτες των αποστολών «Απόλλων» ήταν σκόνη, σκόνη, σκόνη», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Οι αστροναύτες του «Απόλλων 11» είπαν ότι τα σωματίδια της σκόνης κάλυψαν τα πάντα και δεν έφευγαν με τίποτα από πάνω τους. Ακόμα και αν χρησιμοποιούσαν βούρτσα, οι λεκέδες τους δεν έφευγαν από τις στολές. Ένα μέλος του πληρώματος του «Απόλλων 12», είπε πως ήταν τόση η σκόνη που όταν έβγαλε το κράνος του, σχεδόν, τυφλώθηκε!

Η φεγγαρόσκονη μπορεί να φαίνεται μαλακή, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή και σε μεγάλο βαθμό έχει παρόμοιες επιπτώσεις με τα συντρίμμια μετεωριτών. Όταν οι αστροναύτες εισπνέουν τα σωματίδια αυτά, που ουσιαστικά είναι σαν λεπτά τρίμματα γυαλιού, υπάρχει τεράστιος κίνδυνος για την υγεία τους.

Η σκόνη θα μπορούσε να κολλήσει στους πνεύμονες και να τρυπήσει τα κυψελιδικούς σάκους και τους αεραγωγούς. Πρόκειται για μια σεληνιακή έκδοση της πυριτίασης, μιας θανατηφόρου ασθένειας που σκοτώνει ανθρακωρύχους. Επίσης η σεληνιακή σκόνη περιέχει μεγάλη ποσότητα σιδήρου, που σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες έπαιξε ρόλο στη διαπίστωση υπέρτασης σε αστροναύτες των αποστολών «Απόλλων».

Οι εκθέσεις που υπήρχαν για τα προβλήματα με τη φεγγαρόσκονη, δεν πτόησαν το Σμιτ, ο οποίος ήταν γεωλόγος και είχε αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος μιας δεκαετίας, στη μελέτη του τοπίου της Σελήνης. Αμέσως δέχτηκε να ταξιδέψει στο Διάστημα και σε ηλικία 37 ετών, έγινε ο τελευταίος αστροναύτης που πάτησε στο Φεγγάρι.

Ακολούθησε μια κοπιαστική εκπάιδευση 53 εβδομάδων, αλλά ποτέ δεν φανταζόταν ότι θα ήταν αλλεργικός στη σεληνιακή σκόνη και στα πετρώματα που είχε μελετήσει, επί σειρά ετών, από μακριά.

Πώς όμως έπεσε επάνω του η σκόνη, όταν στη Σελήνη δεν φυσά άνεμος; Από το σεληνιακό όχημα, του οποίου οι τροχοί «σπίνιαραν» και σήκωσαν ένα σύννεφο σκόνης.

Παρά τις άλλεργίες του, ο Σμιτ συνέχισε τη συλλογή πετρωμάτων και αυτά που μάζεψε, βοήθησαν να ξεκλειδώσουν τα μυστικά του μαγνητικού πεδίου της Σελήνης. Όχι μόνο απέδειξαν αυτά τα δείγματα ότι η Σελήνη ήταν κάποτε ηφαιστειακά ενεργή, αλλά παρείχαν επίσης αποδείξεις ότι περιείχαν νερό.

moon3

Και πριν ξεκινήσουν το ταξίδι της επιστροφής, ο Σμιτ τράβηξε μια φωτογραφία της Γης από το Φεγγάρι, στην οποία έδωσε τον τίτλο «Blue Marble» («Ο μπλε βώλος»), και αποτελεί μέχρι σήμερα, μια από τις πιο εμβληματικές εικόνες του πλανήτη μας.

(με πληροφορίες και εικόνες από Mental Floss / Photo Credit NASA)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s