ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Yπάρχουν μόνο 30 από αυτά τα ζώα!

Είδος φώκιας που κινδυνεύει, πλέον, να εξαφανιστεί από τον πλανήτη!

Η Βακίτα (Vaquita) ή «πυγμαία φώκαινα», βρίσκεται ένα βήμα από την εξαφάνιση της, πριν καλά καλά μάθει ο κόσμος για την ύπαρξη της.

Τα απειλούμενα θηλαστικά, έχουν μήκος 1,5 μέτρο με ασημί και γκρι χρώμα, μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια τους και σκούρα μπαλώματα στα χείλη τους. Μοιάζουν περισσότερο με καρτούν και όχι τόσο με πραγματικά ζώα.

Η Vaquita, όμως, είναι ένα πραγματικό ζώο, αν και το είδος του κινείται προς εξαφάνιση με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Στις αρχές του 2017, ανακοινώθηκε πως υπάρχουν μόνο 30 «πυγμαίες φώκαινες», ενώ από το 2015, ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί κατά, σχεδόν, 50%.

Αυτά τα χαριτωμένα, μαγικά πλάσματα, ζουν μόνο σε ένα μέρος του κόσμου, στη Θάλασσα του Κορτέζ, στην Καλιφόρνια, κοντά στο Μεξικό. Ανακαλύφθηκαν μόλις το 1950, οπότε οι επιστήμονες ξέρουν πολύ λίγα για την ιστορία τους ή τη συμπεριφορά τους, ενώ υπάρχουν και λίγες φωτογραφίες τους για να μελετηθούν.

Ο κύριος ένοχος για την εξαφάνιση τους είναι τα απλάδια, ένας τύπος διχτυών που χρησιμοποιούν οι ψαράδες της περιοχής. Έχουν μήκος 50-60 μέτρων το καθένα, και τοποθετούνται το ένα πίσω από το άλλο, σε περάσματα ψαριών.

Όταν οι ψαράδες τα απελευθερώνουν στον ωκεανό, οι φώκιες μπλέχονται σε αυτά και πνίγονται. Σε μια προσπάθεια να σώσει την Vaquita, η μεξικανική κυβέρνηση απαγόρευσε για δύο χρόνια τα απλάδια, τον Απρίλιο του 2015. Ωστόσο, η παράνομη αλιεία με αυτό το είδος των διχτυών, συνεχίστηκε.

Σύμφωνα με τους αρμοδίους, ο μόνος τρόπος για να σωθεί αυτό το πλάσμα, είναι η μόνιμη απαγόρευση της αλιείας με απλάδια, στη συγκεκριμένη περιοχή.

vaquita2

vaquita3

vaquita5

vaquita1

vaquita4

vaquita6

vaquita7

(με πληροφορίες και εικόνες από The Dodo)

Advertisements

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.