ΖΩΗ

Το καταφύγιο του Ενβέρ Χότζα έγινε κέντρο τέχνης!

Το πυρηνικό καταφύγιο του Ενβέρ Χότζα, στα Τίρανα, πήρε νέα ζωή, καθώς μετατράπηκε σε πολιτιστικό κέντρο!

Ο Χότζα που κυβέρνησε την Αλβανία από το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου έως τον θάνατο του, το 1985, είχε μια μανία με τα καταφύγια, καθώς θεωρούσε πως η χώρα του απειλείτο από πυρηνική επίθεση.

Με εντολή του είχαν φτιαχτεί 700.000 καταφύγια για τους πολίτες και ένα τεράστιο για τον ίδιο, τον πρωθυπουργό του Μεχμέτ Σέχου και κυβερνητικούς υπαλλήλους.

Βρίσκεται μέσα στο βουνό Ντάιτι και για να φτάσει κανείς στις 106 αίθουσες του καταφυγίου, περνά από ένα τούνελ 200 μέτρων. Το μέγεθος του είναι ίσο με δύο γήπεδα ποδοσφαίρου.

Χτισμένο στη δεκαετία του ’70, παρέμενε κρυφό για τους πολλούς, και άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του στο κοινό το 2014, κατά τον εορτασμό της 70ης επετείου από την απελευθέρωση της χώρας από τους Ναζί. Όμως, τότε, παρέμεινε ανοικτό για μόλις δύο μήνες.

Σήμερα, το πυρηνικό καταφύγιο, έχει μετατραπεί σε «καταφύγιο τέχνης», ένα πολιτιστικό κέντρο που συνδυάζει τη μοντέρνα τέχνη και εκθέσεις για τον ταραγμένο 20ο αιώνα της Αλβανίας.

Το μέρος εξακολουθεί να ανήκει στο αλβανικό κράτος, αλλά διευθύνεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Qendra Ura, μια ένωση που ιδρύθηκε το 2008 για την προώθηση του πολιτισμού και των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων.

Στο καταφύγιο ο Χόντζα και ο Σέχου είχαν τα δικά τους διαμερίσματα. Κάθε ένα από αυτά είχε ένα δωμάτιο υποδοχής για γραμματέα, ένα γραφείο, ένα υπνοδωμάτιο και ένα μπάνιο. Υπήρχε επίσης μια αίθουσα για συναντήσεις του υπουργικού συμβουλίου, αίθουσα ενδοεπικοινωνίας και το δωμάτιο ενός αξιωματικού υπηρεσίας.

Πολλοί στα Τίρανα εξακολουθούν να πιστεύουν ότι υπάρχει ένα δίκτυο μυστικών τούνελ που συνέδεαν το καταφύγιο, με την τότε προεδρική κατοικία και τα σπίτια των υπουργών, στο κέντρο της πόλης, πέντε χιλιόμετρα μακριά.

Οι αρχικές εγκαταστάσεις, παραμένουν σχεδόν άθικτες. Τα πάντα είναι όπως τοποθετήθηκαν την εποχή που κατασκευαζόταν το καταφύγιο, και τα έπιπλα έχουν υποστεί μικρή φθορά.

Στις πλευρές των διαδρόμων, υπάρχουν τα δωμάτια που έχουν μετατραπεί σε αίθουσες τέχνης και μουσεία, ενώ η αίθουσα συνεδριάσεων, έχει μετατραπεί σε συναυλιακό χώρο.

albany1

albany2

albany3

albany4

albany7

albany5

albany8

albany9

(με πληροφορίες και εικόνες από Atlas Obscura)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.