ΕΡΕΥΝΑ

Γύρισε από το Διάστημα νεότερος από τον δίδυμο αδερφό του!

Μια περίεργη ανακάλυψη έκανε η NASA, καθώς ο άνθρωπος που έσπασε το ρεκόρ παραμονής στο Διάστημα, γύρισε νεώτερος από τον δίδυμο αδελφό του!

Αυτό διαπίστωσαν οι επιστήμονες που εξέτασαν επί μήνες και διεξοδικά τον 52χρονο Σκοτ Κέλι (Scott Kelly), ο οποίος επέστρεψε στη Γη, τον Μάρτιο του 2016, μετά από 340 ημέρες παραμονής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Στις ίδιες εξετάσεις υποβλήθηκε και ο πανομοιότυπος δίδυμος αδελφός του, επίσης αστροναύτης, Μάρκ Κέλι, ο οποίος είχε ταξιδέψει στο Διάστημα, παλαιότερα.

scott3

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, εκτός από την αύξηση του ύψους του κατά τρία εκατοστά, υπήρξε και αύξηση των τελομερών στο DNA του, σε αντίθεση με τον αδελφό του που έμεινε στη Γη. Τα τελομερή βρίσκονται στο τέλος του χρωμοσώματος και προστατεύουν από τη γήρανση.

Αυτά συνήθως μειώνονται καθώς γερνάμε και επηρεάζονται από παράγοντες όπως το στρες, το κάπνισμα, η έλλειψη άσκησης και η κακή διατροφή. Ωστόσο, τα πολυμερή του Σκοτ Κέλι αυξήθηκαν!

scottkelly2

Ο Κρίστοφερ Μέισον (Christopher Mason), επίκουρος καθηγητής φυσιολογίας και βιοφυσικής στο πανεπιστήμιο Κορνέλ, απέδωσε το φαινόμενο στην καθημερινή άσκηση των αστροναυτών στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, καθώς και στην προσεγμένη διατροφή τους.

Άλλα ευρήματα στις εξετάσεις του Σκοτ Κέλι, αφορούν μια αλλαγή στα βακτήρια του εντέρου του, ενώ ένα ακόμη μυστήριο είναι η μείωση των επιπέδων της μεθυλίωσης, μιας διαδικασία που διέπει τις χημικές τροποποιήσεις στο DNA.

scottkelly1

Ίσως στο μέλλον υπάρξουν και άλλες εκπλήξεις, καθώς η NASA δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα και τα υπόλοιπα στοιχεία των εξετάσεων, ανάμεσα στα οποία είναι και τα ψυχολογικά.

(με πληροφορίες από Evening Standard και Mother Nature Network  / Photo Credit NASA)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.