ΕΡΕΥΝΑ

Τι κρύβεται κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής;

Μια εκστρατεία για την αναζήτηση των χαμένων μετεωριτών ξεκινά στην Ανταρκτική, καθώς θεωρείται πως «κρύβονται», μαζί με τα μυστικά τους, κάτω από του πάγους!

Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι κάτι έλκει εκεί τους μετεωρίτες, που έχουν ως βάση το σίδηρο, να χάνονται κάτρω από τους πάγους, όταν πέφτουν στη Γη.

Η ομάδα των ερευνητών, που χρηματοδοτείται από τη Βρετανία και το British Antarctic Survey (BAS), θα ψάξει να τους βρει,  εκτιμώντας ότι οι «χαμένοι μετεωρίτες» θα μπορούσαν να δώσουν ζωτικής σημασίας ενδείξεις σχετικά με το πώς η ζωή ξεκίνησε στον πλανήτη μας, αλλά και πώς σχηματίζεται το ηλιακό μας σύστημα.

«Έχουμε τώρα την ευκαιρία να αρχίσουμε μια συναρπαστική επιστημονική περιπέτεια», δήλωσε ο αρχηγός της αποστολής Τζέφρι Έβατ (Geoffrey Evatt), ο οποίος είναι καθηγητής μαθηματικών στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

«Αν είναι επιτυχείς οι αποστολές μας, θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να αποκωδικοποιήσουν την προέλευση του ηλιακού μας συστήματος», πρόσθεσε.

antarktikia

Οι μετεωρίτες σιδήρου έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τους ερευνητές, επειδή εκτιμάται πως σχηματίζονται από τους πυρήνες των «planetesimals», δηλαδή από μικρούς πλανήτες που δημιουργήθηκαν τις πρώτες μέρες του ηλιακού συστήματος.

Τα δύο τρίτα των μετεωριτών στον κόσμο έχουν βρεθεί στην Ανταρκτική, πολλοί από αυτούς σε συγκεκριμένες περιοχές πάγων, γνωστές ώς «ζώνες προσάραξης μετεωριτών».

Η ομάδα υποθέτει ότι οι μετεωρίτες σιδήρου όταν πέφτουν στη Γη, θερμαίνονται από την ηλιακή ακτινοβολία στην Ανταρκτική, και με την τήξη του πάγου γύρω τους, βυθίζονται κάτω από την επιφάνεια του.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μετεωρίτες είναι πιο πιθανό κρυμμένοι λίγα μόλις εκατοστά κάτω από την επιφάνεια του πάγου της Ανταρκτικής. Κάτι που σημαίνει ότι δεν θα είναι τόσο δύσκολο να τους βγάλουν στην επιφάνεια.

Σε σχέση με παλαιώτερες αποστολές, θα χρησιμοποιηθεί νέα τεχνολογία, η οποία βασίζεται σε ειδικούς ανιχνευτές μετάλλων, για να γίνει σάρωση της περιοχής για τον εντοπισμό των «κρυμμένων» μετεωριτών.

Η ομάδα θα δοκιμάσει την τεχνολογία το 2018 στο νησί της Αρκτικής Σβάλμπαρντ, και θα κάνει μια προκαταρκτική επίσκεψη στην Ανταρκτική το 2019. Η κύρια αποστολή αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2020, όταν οι ερευνητές θα έχουν βεβαιωθεί πως οι εκτιμήσεις τους είναι σωστές.

(με πληροφορίες και εικόνες από Science Alert, University of Manchester και BAS)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.