ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Το μυστήριο με τα καβούρια πομ πομ

Τα παράξενα πλάσματα έχουν στα νύχια τους δυο θαλάσσιες ανεμώνες-μπονσάι. Και από ό,τι φαίνεται υπάρχει σοβαρός λόγος για αυτήν την αστεία εμφάνιση.

Έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση PeerJ, αποκάλυψε ότι τα καβούρια πομ πομ, τα οποία λέγονται και πυγμάχοι, τις… κλωνοποιούν!

Τα καβούρια του είδους Lybia leptochelis, με μέγεθος 2,5 εκατοστών, διακοσμούνται με ανεμώνες Alicia και ζουν κάτω από πετρώματα σε κοραλλιογενείς υφάλους στα ρηχά των παλιρροϊκών ζωνών της Ερυθράς Θάλασσας.

Σε κάθε νύχι του ποδιού τους έχουν μια ανεμώνη, ενώ η εμφάνισή τους παραπέμπει σε μίμηση φυκιών. Όταν τα μικροσκοπικά καβούρια βρεθούν πάνω σε ένα βράχο, είναι δύσκολο να θεαθούν.

Οταν γεννιούνται, δεν έχουν ανεμώνες. Τις αποκτούν μόλις «προσγειωθούν» στον βυθό της θάλασσας μετά το στάδιο της προνύμφης. Αυτό το είδος της ανεμώνης δεν έχει βρεθεί σε ελεύθερη διαβίωση παρά μόνο σε συνδυασμό με τα καβούρια.

Τα πειράματα των ερευνητών έδειξαν ότι τα καβούρια εμπλέκονται σε σφοδρούς καυγάδες, εάν δεν έχουν ή χάσουν τις ανεμώνες τους, καθώς προσπαθούν με κάθε τρόπο να κλέψουν μία από κάποιο άλλο.

Εάν πάνω στη μάχη μείνουν με μία ανεμώνη, τότε θα αρπάξουν την άλλη ανεμώνη, θα την τεντώσουν και θα την σκίσουν σε δύο ίσα μέρη, προκειμένου να αναγεννηθεί στα νύχια τους σε μέγεθος παρόμοιο με την πρωτότυπη, μέσα σε λίγες ημέρες.

Η εταιρική τους σχέση είναι μοναδική: τα καβούρια χρησιμοποιούν τις ανεμώνες για τις τοξικές ουσίες τους, προκειμένου να αμυνθούν στο χτύπημα ενός εχθρού ή για να αναισθητοποιήσουν το θήραμα. Από την άλλη, οι ανεμώνες τρέφονται από τα αποφάγια των καβουριών.

Όμως, αυτή η σχέση είναι ένα δίκοπο μαχαίρι για αυτές, καθώς οι ερευνητές βρήκαν ότι τα καβούρια ρυθμίζουν την πρόσληψη τροφής τους και συνεπώς ελέγχουν την ανάπτυξή τους, προκειμένου να διατηρούν το μέγεθός τους μικρό!

(με πληροφορίες από New Scientist και Live Science / Photo Credit Yisrael Schnytzer / Βίντεο New Scientist )

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.