ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Οι «εξωγήινοι» του βυθού

Αυτά τα πλάσματα βρίσκονται στη Γη και στους βυθούς των ωκεανών.

Η παράξενη ομορφιά τους απαθανατίστηκε χάρη στη χρήση ενός ειδικού εξοπλισμού. Τα περισσότερα είναι διαφανή για λόγους καμουφλάζ στον βιότοπό τους, όπου δεν φτάνει το φως.

Ο φωτογράφος Σόλβιν Ζανκλ (Solvin Zankl), από το Κίελο της Γερμανίας, συμμετείχε σε αποστολή με επιστήμονες. Ετσι, φωτογράφησε πλάσματα που βρέθηκαν σε βάθη έως και 1.200 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού. Και είχε μόλις μία ευκαιρία, για να τα απαθανατίσει.

΄Ενα από τα «όπλα» του ήταν να υπάρχουν στο σκάφος πολλές δεξαμενές διαφόρων μεγεθών τόσο για μεγάλα ψάρια όσο και για καρκινοειδή που είναι μικρά.

Οι επιστήμονες δεν είχαν ιδέα για το πώς τα θαλάσσια πλάσματα θα αντιδρούσαν και σοκαρίστηκαν όταν βρήκαν ότι άλλαξαν συμπεριφορά ενώ ήταν σε αιχμαλωσία.

Ενας διαφορετικός φωτισμός θα μπορούσε να αλλάξει έναν ημιδιαφανή οργανισμό χάρη στις απίστευτες ικανότητες του καμουφλάζ τους.

Σύμφωνα με τον φωτογράφο, η διαφάνεια (ή η ημιδιαφάνεια) αποτελεί μια στρατηγική που τα βοηθά να μην φαίνονται εύκολα. Οπως είπε, ορισμένοι οργανισμοί είναι κόκκινοι, επειδή αυτή η απόχρωση του φωτός απορροφάται στη στήλη του νερού. Δεν υπάρχει κόκκινο φως που να αντικατροπτίζεται στη ζώνη του λυκόφωτος και τα κόκκινα ψάρια φαίνονται μαύρα. Άλλα πλάσματα είναι βιοφωταυγή, δηλαδή μπορούν να παράγουν φως, είτε για να δελεάσουν το θήραμα είτε για να μπερδέψουν τα αρπακτικά ζώα.

alien-ocean1

alien-osean2

alien-osean3

alien-osean4

alien-osean5

alien-osean6
(με πληροφορίες και εικόνες από Sun)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.