ΕΡΕΥΝΑ

Ο… σάκος που οδήγησε στην εμφάνιση του ανθρώπου

Ενας οργανισμός, ο οποίος μοιάζει με τσάντα, είναι ο αρχαιότερος γνωστός πρόγονός μας!

Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό πλάσμα της θάλασσας, το οποίο προσδιορίστηκε από απολιθώματα που βρέθηκαν στην Κίνα. Θεωρείται ο αρχαιότερος κρίκος στην εξελικτική πορεία που οδήγησε τελικά στον άνθρωπο.

Οι ερευνητές που εντόπισαν τα ίχνη του, πιστεύουν ότι έζησε πριν από περίπου 540 εκατομμύρια. Ονομάστηκε Σακορίτους (Saccorhytus), γιατί έμοιαζε με σάκο εξαιτίας του ελλειπτικού του σώματος και του μεγάλου στόματος.

Πιστεύεται ότι αποτελεί το πιο πρώιμο δείγμα μιας ευρείας βιολογικής κατηγορίας των δευτεροστόμιων, που συμπεριλαμβάνει και τα σπονδυλωτά ζώα. Τα πρώιμα δευτεροστόμια που είχαν βρεθεί έως τώρα, ήταν λίγο νεότερα: ηλικίας 510 έως 520 εκατ. ετών.

Ο οργανισμός είχε μέγεθος περίπου ένα χιλιοστό, το σώμα του συμμετρικό (κάτι που κληρονόμησαν οι άνθρωποι) καλυπτόταν από λεπτό και εύκαμπτο δέρμα και πιθανόν έζησε μεταξύ των κόκκων της άμμου στον πυθμένα της θάλασσας. Οι ερευνητές δεν κατόρθωσαν να βρουν αποδεικτικό στοιχείο από το απολίθωμα αν το θαλάσσιο πλάσμα είχε πρωκτό. Εικάζεται ότι έβγαζε τα κόπρανά του από το στόμα.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, πραγματοποιήθηκε από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων: Βρετανών, Κινέζων και Γερμανών.

Το απολίθωμα του οργανισμού βρέθηκε στην κεντρική Κίνα, στην επαρχία Σαανσί. Υπολογίζεται ότι στις αρχές της Κάμβριας περιόδου, η περιοχή θα ήταν μια ρηχή θάλασσα. Ο Saccorhytus ήταν τόσο μικρός, που πιθανότατα θα έζησε μέσα σε κόκκους ιζήματος στον πυθμένα της.

(με πληροφορίες από Science Daily / Photo Credit S Conway Morris – Jian Han)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.