ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το δάσος που χρειάζεσαι μικροσκόπιο για να το δεις!

Ένα μικρό δάσος στην άκρη του κόσμου, δεν φαίνεται με γυμνό μάτι, αλλά χρειάζεσαι μεγεθυντικό φακό!

Και δεν είναι σχήμα λόγου, καθώς οι αρμόδιοι μοιράζουν στους επισκέπτες ειδικούς φακούς, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για να δεις τα είδη των φυτών που υπάρχουν διάσπαρτα στη φύση.

Το Omora Ethnobotanical Park, βρίσκεται στην Παταγονία, στη Γη του Πυρός, στο απομακρυσμένο και ανεμοδαρμένο αρχιπέλαγος. Το πάρκο αυτό αποτελεί ένα αξιοθέατο, που δεν είναι τόσο γνωστό στους επισκέπτες, οι οποίοι θαυμάζουν, κυρίως, τους παγετώνες.

Τα φυτά που υπάρχουν εκεί είναι μανιτάρια, λειχήνες και βρύα, κάνοντας το πάρκο μια από τις γωνιές του πλανήτη με τις πιο πλούσιες συλλογές.

Σύμφωνα με τον Χιλιανό βοτανολόγο Ρικάρντο Ρόζι (Ricardo Rozzi), σε μια περιοχή που αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 0,01% της χερσαίας επιφάνειας της Γης, βρίσκονται περισσότερα από 5% των βρυόφυτων του κόσμου. Και, μάλιστα, πάνω από τα μισά είναι ενδημικά.

Ο Rozzi είναι συνιδρυτής του πάρκου Omora, στο νησί Ναβαρίνο, ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Γης του Πυρός, και το τελευταίο κατοικημένο σημείο πριν από την Ανταρκτική.

Κατά την είσοδο στο πάρκο, δίνεται ένας μεγεθυντικός φακός και με την καθοδήγηση βοτανολόγων, γίνεται η ξενάγηση, πατώντας συχνά στις μύτες των ποδιών για μην καταστραφούν τα φυτά. Οι επισκέπτες καλούνται, αρκετές φορές να γονατίσουν για να δουν με το φακό τους, αυτή τη μοναδική στον κόσμο «μικρογραφία δάσους».

Τα βρύα και οι λειχήνες καλύπτουν τους βράχους και τα δέντρα. Ανάμεσα τους φυτρώνουν και τα ξεχωριστά πολύχρωμα μανιτάρια, με τα περίεργα σχήματα. Μερικά από αυτά τα φυτά δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον πλανήτη.

Ένα από τα μανιτάρια, έχει το όνομα του Κάρολου Δαρβίνου, ο οποίος είχε επισκεφθεί τη Γη του Πυρός στη δεκαετία του 1830, και ήταν  γοητευμένος, αλλά και τρομοκρατημένος από την «άγρια μεγαλοπρέπεια» της. Ονομάζεται  Cyttaria Darwinii και είναι ένα από τα πολλά που φυτρώνουν στην περιοχή.

patagonia

patagonia3

patagonia1

patagonia2

patagonia6

patagonia4

patagonia5

(με πληροφορίες και εικόνες από BBC)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.