ΕΡΕΥΝΑ

Τι βλέπουν οι ετοιμοθάνατοι

Η ζωή συνεχίζεται στο σώμα, ακόμη κι αν κάποιος πεθάνει, ενώ εντυπωσιάζουν μαρτυρίες για τις επιθανάτιες εμπειρίες. Δύο έρευνες, με εκπληκτικά ευρήματα.

Περισσότερο φως γύρω από το θάνατο ρίχνουν ευρήματα από μελέτες που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα.

Σε μία από αυτές, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ζωή του ανθρώπου περνά μπροστά από τα μάτια του την ώρα που ξεψυχά!

Επιστήμονες από το Ισραήλ μίλησαν με αρκετούς ανθρώπους, οι οποίοι είχαν βιώσει επιθανάτιες εμπειρίες, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν το φαινόμενο.

death1

Ορισμένοι ανέφεραν ότι συνάντησαν τους νεκρούς συγγενείς τους, ενώ άλλοι είπαν ότι ταξίδεψαν για τεράστια διαστήματα στον άγριο χώρο μιας άλλης πραγματικότητας.

Ενα άλλο πρόσωπο ισχυρίστηκε ότι αυτή η εμπειρία του επέτρεψε να «αισθάνεται» τον πόνο που είχαν στη ζωή τους φίλοι και οικογένεια. «Είχα τη δυνατότητα να δω αυτό το μέρος και να αισθανθώ τι αισθάνθηκαν για μένα», πρόσθεσε.

Οι ακαδημαϊκοί πιστεύουν ότι οι επιθανάτιες εμπειρίες θα μπορούσαν να προκληθούν από τη δυσλειτουργία τμημάτων του εγκεφάλου που αποθηκεύει τις αναμνήσεις. Κι αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου είναι συχνά οι τελευταίες που τερματίζονται.

Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Consciousness and Cognition.

Σε μια άλλη έρευνα, αποκαλύπτεται ότι ακόμη κι αν κάποιος έχει κηρυχθεί νεκρός, η ζωή συνεχίζεται στο σώμα. Η γονιδιακή έκφραση αυξάνεται σε ορισμένες περιπτώσεις μετά το θάνατο, σύμφωνα με μελέτη, που παρακολούθησε τη μεταθανάτια δραστηριότητα.

Γονιδιακή έκφραση λέγεται η διαδικασία κατά την οποία οι πληροφορίες που αποθηκεύονται στο DNA, μετατρέπονται σε οδηγίες για την κατασκευή πρωτεϊνών ή άλλων μορίων.

death2

«Δεν είναι όλα τα κύτταρα νεκρά, όταν ένας οργανισμός πεθαίνει», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Πήτερ Νομπλ (Peter Noble), από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα. «Διαφορετικοί τύποι κυττάρων έχουν διαφορετική διάρκεια ζωής, χρόνους παραγωγής και ανθεκτικότητα σε ακραίο στρες».

Στην πραγματικότητα, μερικά κύτταρα φαίνεται να αγωνίζονται, για να ζήσουν παρότι ο οργανισμός έχει πεθάνει.

«Είναι πιθανό ότι κάποια κύτταρα παραμένουν ζωντανοί και προσπαθούν να επισκευάσει τον εαυτό τους, ειδικά βλαστικά κύτταρα», επισήμανε ο Νομπλ.

Οι επιστήμονες εξέτασαν ποντίκια και ψάρια ζέβρες, πιστεύοντας ότι το φαινόμενο συμβαίνει σε όλα τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Η έρευνά τους δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Open Biology.

(με πληροφορίες από Sun και Live Science / Εικόνες Pixabay)

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.