ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο μυστηριώδης κρατήρας της Σιβηρίας!

«Πύλη για τον κάτω κόσμο», ονομάζουν οι ντόπιοι έναν μυστηριώδη κρατήρα, στη Σιβηρία, που συνεχώς μεγαλώνει!

Πρόκειται για τον κρατήρα Ματαγκάικα (Batagaika), στη Δημοκρατία του Σαχά, στη ανατολική Σιβηρία, ο οποίος πήρε το όνομα του από τον ομώνυμο ποταμό, που ρέει εκεί κοντά.

batagaika

Ο κρατήρας έχει αυξηθεί πολύ κατά τα τελευταία πενήντα χρόνια. Μοιάζει με μια τεράστια βαθιά πληγής στη γη, καθώς έχει ένα χιλιόμετρο μήκος και εκατό μέτρα βάθος, στο ένα του άκρο.

Οι γεωλόγοι λένε πως άρχισε να διαμορφώνεται το 1960, όταν ένα μεγάλο κομμάτι του δάσους καθαρίστηκε για βιομηχανική χρήση, με αποτέλεσμα να προκληθούν μια σειρά από καταστροφικές γεωλογικές και περιβαλλοντικές συνέπειες.

batagaikab

Το έδαφος της περιοχής είναι θερμό – καρστικό, δηλαδή έχει ένα παχύ στρώμα πάγου κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, το οποίο παραμένει παγωμένο όλο το χρόνο, κάτι που συμβαίνει στις πολικές περιοχές.

Με τη ζέστη του καλοκαιριού ο πάγος λιώνει και ο κρατήρας συνεχώς μεγαλώνει και δημιουργούνται ανάγλυφα σχέδια στο έδαφος. Τα τελευταία χρόνια, με την αλλαγή του κλίματος, το φαινόμενο είναι όλο και πιο έντονο. Μάλιστα, οι επιστήμονες λένε πως δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν και άλλοι παρόμοιοι κρατήρες, στο μέλλον, εάν η Σιβηρία έχει περισσότερη ζέστη.

thermokarst

thermokarsta

Σημειώνουν, επίσης, ένα ακραίο σενάριο με τους κινδύνους από το λιώσιμο των πάγων σε αυτά τα εδάφη. Όπως αναφέρουν, το παγωμένο έδαφος περιέχει τεράστιες ποσότητες μεθανίου, το οποίο εάν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα, θα προκληθεί μια άνευ προηγουμένου αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

thermokarstb

Μέχρι τώρα, πάντως, δεν υπάρχει άμεση ανησυχία για την τήξη των πάγων στα θερμό – καρστικά εδάφη της Σιβηρίας, καθώς η θερμοκρασία σε αυτά εξακολουθεί να βρίσκεται σχεδόν 50 βαθμούς- ίσως και περισσότερους- κάτω από το μηδέν.

(με πληροφορίες και εικόνες από Amusing Planet)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.