ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η κλιματική αλλαγή σαρώνει ψαροχώρια!

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι εμφανείς στο Μπαγκλαντές, καθώς ψαροχώρια εξαφανίζονται από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής!

Το νησί Κουτούμπντια (Kutubdia), στον Κόλπο της Βεγγάλης, είναι στην πρώτη γραμμή των επιπτώσεων, αφού οι κάτοικοι παραθαλάσσιων χωριών του, αναγκάζονται να τα εγκαταλείψουν.

Η γη, στο χαμηλού υψόμετρου νησί, είχε σιγά-σιγά αρχίσει να διαβρώνεται εδώ και δεκαετίες, ενώ πριν από πέντε χρόνια η ακτογραμμή μετατοπίσθηκε και βυθίζεται από την ολοένα και αυξανόμενη παλίρροια.

Οι επιστήμονες του ΟΗΕ προβλέπουν ότι ορισμένες από τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα συμβούν στη Νοτιοανατολική Ασία, και ότι περισσότεροι από 25 εκατομμύρια άνθρωποι στο Μπαγκλαντές θα είναι σε κίνδυνο από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας μετά το 2050.

Στο νησί οι παλίρροιες κάποτε σταματούσαν σε αναχώματα από τσιμεντένιες κατασκευές ύψους τριών μέτρων. Τώρα, τα νερά της θάλασσας περνούν πάνω από τα αναχώματα αυτά και πλημμυρίζουν τα πάντα.

Μάλιστα, για να γλυτώνουν από τους κυκλώνες, που είναι όλο και πιο συχνοί, οι κάτοικοι φτιάχνουν με μπαμπού ψηλές καλαμωτές, στις οποίες ανεβαίνουν όταν πλησιάζει απειλητικά το νερό.

Αν και δεν υπάρχει επιστημονική παρακολούθηση, για το τι συμβαίνει ακριβώς στην Kutubdia, διαπιστώνεται άνοδος της στάθμης της θάλασσας, κατά 8 χιλιοστά ετησίως, πάνω από 20 χρόνια, στο Μπαζάρ Κόξ (Bazar Cox).

Πρόκειται για μια παραθαλάσσια πόλη, στην ηπειρωτική χώρα, η οποία απέχει 80 χιλιόμετρα από το νησί. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας στην περιοχή είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο στο Μπαγκλαντές και πέντε φορές πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Οι ψαράδες που έχουν μείνει στην Kutubdia δεν βρίσκουν, πλέον, ψάρια στα ρηχά νερά γύρω από το νησί, λόγω της μείωσης των αλιευμάτων, κάτι που πιστεύουν ότι συνδέεται με την αύξηση της θερμοκρασίας του νερού. Τώρα, ταξιδεύουν 10-15 ώρες για να τη βαθιά θάλασσα.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται, σταδιακά οι κάτοικοι φεύγουν από το νησί και δεκάδες χιλιάδες, πηγαίνουν σε παραγκουπόλεις στις παραθαλάσσιες πόλεις της χώρας και κυρίως στο Bazar Cox, που είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τη μεσαία τάξη του Μπαγκλαντές.

fish1

fish3

fish5

fish4

fish6

fish9

fish10

fish11

fish12

fish13

fish15

(με πληροφορίες και εικόνες από Guardian)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.