ΤΕΧΝΗ

Τέχνη που… φυτρώνει μαζί με το χορτάρι!

«Φυτεύουν» γρασίδι πάνω σε καμβάδες και όταν μεγαλώνει αποκαλύπτονται πορτρέτα και άλλα εκπληκτικά έργα!

Η τεχνική που δεν υπάρχει άλλη παρόμοια, αναπτύσσεται από τους Βρετανούς καλλιτέχνες Χίδερ Ακρόιντ (Heather Ackroyd) και Νταν Χάρβεϊ (Dan Harvey), οι οποίοι εδώ και μια δεκαετία, έχουν βρει έναν έξυπνο τρόπο για να αναδείξουν την τέχνη τους.

Οι δύο καλλιτέχνες ξεκινούν καλύπτοντας ένα μεγάλο καμβά με λάσπη και τρίβουν τους σπόρους από το γρασίδι πάνω σε αυτό. Στη συνέχεια, καλύπτουν τα παράθυρα του στούντιο τους, για να μετατραπεί σε σκοτεινό δωμάτιο, και να διασφαλίζουν ότι το μόνο φως που φτάνει στον καμβά προβάλλεται μέσα από μια διαφάνεια μιας αρνητικής φωτογραφίας.

Στη συνέχεια αφήνουν τη φωτοσύνθεση να συνεχίσει την πορεία του, και σε λίγες εβδομάδες το γκαζόν μεγαλώνει στον καμβά σαν μια ζωντανή εκτύπωση της φωτογραφίας.

Η ποσότητα του φωτός που λάμπει μέσα από διάφορα μέρη του αρνητικού φιλμ, προσδιορίζει ποια μέρη του καμβά θα μετατραπούν σε ένα ζωντανό πράσινο, καθιστώντας τις λεπτομέρειες της εικόνας σαφώς ορατά από απόσταση.

«Όταν το ισχυρότερο φως χτυπά το χορτάρι, αυτό παράγει περισσότερη χλωροφύλλη. Όπου υπάρχει λιγότερο φως, είναι λιγότερο πράσινο, και όπου δεν υπάρχει φως, μεγαλώνει, αλλά είναι κίτρινο», εξηγεί ο Harvey.

Και προσθέτει: «Έτσι, μπορείτε να πάρετε το ισοδύναμο μιας ασπρόμαυρη φωτογραφία, αλλά σε αποχρώσεις του πράσινου και του κίτρινου».

Αν ποτίζονται τακτικά και διατηρούνται σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, τα «ζωντανά» έργα τέχνης μπορούν να διαρκέσουν επ ‘αόριστον, αλλά ξεθωριάζουν από τις πράσινες αποχρώσεις τους με την πάροδο του χρόνου.

grasse

grassa

grassak

grassb

grassf

grassd

grassg

grassl

(με πληροφορίες και εικόνες από Oddity Central / Βίντεο Great Big Story)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.