ΕΡΕΥΝΑ

Το ύφασμα που μιμείται τους ιστούς του σώματος!

Ένα «έξυπνο» ύφασμα, το οποίο μιμείται τους ιστούς του σώματος, ανακάλυψαν επιστήμονες, που θεωρούν πως μελλοντικά μπορεί να αντικαταστήσει φθαρμένες ανθρώπινες αρθρώσεις!

Το ύφασμα λέγεται περιόστεο και προς το παρόν θεωρείται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει προστατευτικές, ανθεκτικές στολές.

Το περιόστεο είναι μια μεμβράνη που καλύπτει όλα τα οστά μας, με την εξαίρεση των αρθρώσεων μας, και έχει μερικές αρκετές ειδικές ιδιότητες.

Το ύφασμα με το ίδιο όνομα, δίνει πρόσθετη αντοχή, λένε οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας (UNSW) στην Αυστραλία.

bon

Χρησιμοποιώντας ένα ειδικό σύστημα απεικόνισης 3D, η ομάδα ήταν σε θέση να χαρτογραφήσει την αρχιτεκτονική του ιστού, να αναβαθμίσει τα βασικά συστατικά, και να παράγει το νέο «έξυπνο» ύφασμα.

Η ύφανση έγινε με τη βοήθεια ενός λογισμικού σχεδιασμού, δήλωσε η επικεφαλής της ομάδας, Κνοτ Τέιτ (Knothe Tate) και αποτελεί ένα συνδυασμό κολλαγόνου και ελαστίνης, σημαντικών πρωτεϊνών σε βιολογικό ιστό.

«Αλλά υπήρχε ένα πρόβλημα, καθώς οι ίνες ήταν πολύ μικρές για να χωρέσουν σε αργαλειό. Έτσι χρησιμοποιήθηκε ελαστικό υλικό που μιμείται την ελαστίνη και μετάξι που μιμείται το κολλαγόνο», είπε η Tate.

»Το αποτέλεσμα είναι μια σειρά από υφαντικά πρωτότυπα δείγματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσει ακόμη περισσότερα υλικά με εντελώς διαφορετικά συστατικά». Η έρευνα έχει δημοσιευθεί στο Scientific Reports.

(με πληροφορίες και εικόνες από Science Alert)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.