ΜΟΥΣΕΙΑ

Σπίτι φτιαγμένο από εφημερίδες!

Το σπίτι δεν ανήκε σε δημοσιογράφο, αλλά τα πάντα είναι φτιαγμένα από εφημερίδες!

Σχεδόν έναν αιώνα ζωής, συμπληρώνει το περίεργο κόκκινο σπίτι στο γραφικό Ρόκπορτ (Rockport), στη Μασαχουσέτη, το οποίο είναι φτιαγμένο από χαρτί εφημερίδων εκείνης της εποχής!

Το «χάρτινο σπίτι», το ξεκίνησε το 1922, ο μηχανικός Έλις Στενμαν (Elis Stenman), καθώς ήθελε να φτιάξει ένα μικρό εξοχικό. Ο Stenman ακολούθησε την τεχνική κάθε άλλου αμερικάνικου σπιτιού, δηλαδή έβαλε ξύλινο σκελετό, και βότσαλα για τη στέγη και το δάπεδο.

Όταν, όμως, ήρθε στους τοίχους, δεν ήθελε να ακολουθήσει τα συνηθισμένα και, άγνωστο γιατί, άρχισε να τους φτιάχνει με παλιές εφημερίδες, τις οποίες κολλούσε σε στρώματα.

Από εφημερίδες είναι, επίσης, τα έπιπλα, οι κουρτίνες, ένα ρολόι και τα ράφια. Μόνο το πιάνο είναι φτιαγμένο από ξύλο, αλλά καλύπτεται με χαρτί για να διατηρήσει την ομοιομορφία, και το τζάκι είναι κατασκευασμένο από τούβλα, για προφανείς λόγους.

Κανείς δεν είναι σίγουρος για το κίνητρο και την εμμονή του Stenman να χρησιμοποιήσει εφημερίδες και περιοδικά. Οι απόγονοί του λένε πως ήθελε να να δοκιμάσει ένα φθηνό και εύκολα διαθέσιμο μονωτικό υλικό, ενώ παράλληλα πειραματιζόταν με την ανακύκλωση.

Ακόμη και η κόλλα που χρησιμοποίησε είναι σπιτική, φτιαγμένη από αλεύρι, νερό και φλούδα μήλου. Ο Stenman ολοκλήρωσε το σπίτι μέσα σε δύο χρόνια, και έζησε σε αυτό μέχρι το 1930. Υπολογίζεται πως για τους τοίχους και τις άλλες κατασκευές, είχε χρησιμοποιήσει περίπου 100.000 εφημερίδες.

Μετά από σχεδόν ενενήντα χρόνια, τα στρώματα του χαρτιού στους τοίχους αρχίζουν σιγά σιγά να ξεκολλούν, αποκαλύπτοντας τα άρθρα και τις διαφημίσεις μιας άλλης εποχής, που οι επισκέπτες βρίσκουν ευχάριστο να διαβάζουν.

Μετά το θάνατο του Stenman το 1942, το σπίτι είχε μετατραπεί σε μουσείο.

paper2

paper1

paper3

paper4

paper5

paper6

paper7

(με πληροφορίες και εικόνες από Amusing Planet)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s