ΤΟΠΟΙ

Μια πόλη φάντασμα διαφορετική από τις άλλες!

Τα φώτα στους δρόμους, που είναι πεντακάθαροι, καίνε ακόμα, τα κτίρια παραμένουν καλοβαμμένα, όμως πουθενά δεν υπάρχουν κάτοικοι!

Πρόκειται το Κίτσολτ (Kitsault), την πιο ιδιόρρυθμη πόλη φάντασμα που υπάρχει στον κόσμο, και βρίσκεται στη Βρετανική Κολούμπια, στον Καναδά.

Συνήθως, κάθε πόλη φάντασμα, συνοδεύεται με εικόνες από ερείπια, σπασμένα παράθυρα, σκουριασμένα αυτοκίνητα. Όμως, στο Kitsault, βλέπει κανείς άψογα διατηρημένα σπίτια, εμπορικά κέντρα, εστιατόρια, τράπεζες, καταστήματα και θέατρα, όλα εγκαταλελειμμένα και άδεια, αλλά ανέγγιχτα και πεντακάθαρα.

Τα φώτα της πόλης είναι πάντα ανοιχτά, οι δρόμοι είναι γεμάτοι με όμορφα δέντρα, ενώ το γρασίδι είναι πάντα κουρεμένο. Αλλά κανείς δεν μένει εκεί από το 1982.

Η πόλη του Kitsault, κοντά στα σύνορα με την Αλάσκα, είχε μια πολύ σύντομη ζωή. Ιδρύθηκε το 1979 ως κοινότητα των εργαζομένων των μεταλλείων μολυβδαινίου. Ένα ορυκτό που χρησιμοποιείται σε διάφορα κράματα, ως αντιδιαβρωτικό .

Εκεί, εγκαταστάθηκαν 1.200 άνθρωποι, αλλά όταν η αγορά μολυβδαινίου κατέρρευσε, ολόκληρη η πόλη εγκαταλείφθηκε. Το Kitsault είχε χτιστεί με μεγάλα σχέδια για το μέλλον, και για το λόγο αυτό έγινε ένα τεράστιο κατασκευαστικό έργο με οικοδομικά υλικά που μετέφεραν πλοία.

Κατασκευάστηκαν περισσότερες από 100 μονοκατοικίες και μεζονέτες, επτά πολυκατοικίες, με πάνω από 200 σουίτες. Υπήρχε ένα σύγχρονο νοσοκομείο και ένα εμπορικό κέντρο, εστιατόρια, τράπεζες, ταχυδρομείο, ένα μπαρ, μια πισίνα, μια βιβλιοθήκη, και δύο κέντρα αναψυχής με τζακούζι, σάουνα και ένα θέατρο.

Επίσης, διέθετε καλωδιακή τηλεόραση και τηλεφωνικές γραμμές, ενώ δημιουργήθηκε και εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων.

Μόλις μετά από 18 μήνες, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση με την κατάρρευση της αγοράς μολυβδαινίου και τη δημιουργία υποπροϊόντων του. Τα ορυχεία έκλεισαν, οι κάτοικοι έφυγαν και το Kitsault ξεχάστηκε.

Το 2005, ένας Αμερικανός επιχειρηματίας, γεννημένος στην Ινδία, ο Κρισνάν Σουθανθιράν (Krishnan Suthanthiran), αγόρασε την πόλη για 7 εκατομμύρια δολάρια και άρχισε να κάνει σχέδια για την αναβίωση της.

Από τότε, ο εκατομμυριούχος έχει ξοδέψει, περίπου, 25 εκατομμύρια δολάρια για αναβαθμίσεις και συντήρηση. Περισσότερο από μια ντουζίνα επιστάτες προσέχουν τα κτίρια, κουρεύουν το γρασίδι, κλαδεύουν τα δέντρα, καθαρίζουν τους δρόμους και ελέγχουν τους επισκέπτες.

Ο Suthanthiran υπολογίζει να αποσβέσει τις επενδύσεις του με τη μετατροπή του Kitsault σε ένα κομβικό σημείο της βιομηχανίας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, της Βρετανικής Κολούμπια.

kitsault

kitsault1

kitsault2

kitsault3

kitsault4

kitsault5

kitsault6

kitsault7

kitsault8

kitsault9

kitsault10

kitsault11

kitsault12

(με πληροφορίες και εικόνες από Amuzing Planet)

Κατηγορίες:ΤΟΠΟΙ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.