ΤΟΠΟΙ

Η πιο παγωμένη πόλη στη Γη!

Υπάρχει μια πόλη, όπου η θερμοκρασία φτάνει τους -90 βαθμούς Κελσίου, χωρίς όμως να εμποδίζει τη ζωή των λιγοστών κατοίκων!

Οι 500 μόνιμοι κάτοικοι στο Ομιακόν (Oymyakon), πηγαίνουν στη δουλειά τους, τα παιδιά στα σχολεία και οι γυναίκες στην αγορά για τα ψώνια τους.

Το Oymyakon, βρίσκεται στη Σιβηρία, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τον Αρκτικό Κύκλο, στη Ρωσική τούνδρα με πλησιέστερη μεγάλη πόλη το Γιακούτσκ (Yakutsk), όπου οι θερμοκρασίες είναι πιο ψηλές, φτάνουν τους -40 βαθμούς Κελσίου.

Ο Νεοζηλανδός φωτογράφος Άμος Τσαπλ (Amos Chapple), που ασχολείται με τη ταξιδιωτική φωτογραφία, έκανε αυτό ταξίδι από τη Μόσχα, τον Ιανουάριο του 2017, δείχνοντας με τις εικόνες του και από τις δύο πόλεις, κάτι απίστευτο για εμάς τους νότιους.

Ο Chapple περιγράφει την πόλη Yakutsk ως κοσμοπολίτικη και εκπληκτικά πλούσια, καθώς εκεί υπάρχει μια πληθώρα φυσικών πόρων, όπως διαμάντια, πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Την εποχή του Στάλιν, ήταν ένα μέρος εξορίας των αντιφρονούντων.

Σήμερα, από εκεί προέρχεται το 20% των ακατέργαστων διαμαντιών της παγκόσμιας αγοράς, και λόγω της αφθονίας των φυσικών πόρων, είναι από τις πλέον ακριβές πόλεις του κόσμου.

Σε αντίθεση με τις σχετικά κοσμοπολίτικες ανέσεις του Yakutsk, τα χωριά της ευρύτερης Δημοκρατία των Σαχά (της οποίας το Γιακούτσκ είναι η πρωτεύουσα), είναι… κατεψυγμένα.

Όπως λέει ο Chapple, για να φτάσει κανείς στο Oymyakon (σημαίνει «παγωμένο νερό») -όπου η θερμοκρασία ρεκόρ το 1933 ήταν -90 βαθμοί Κελσίου- πρέπει να ταξιδέψει δύο ημέρες, με ένα συνδυασμό λεωφορείων και ωτοστόπ σε φορτηγά.

Όταν έφτασε στο Oymyakon, είδε άδειους τους δρόμους. Οι κάτοικοι δεν το είχαν εγκαταλείψει, όπως νόμισε, αλλά βρίσκονταν μέσα στα κτίρια, όπου συνέχιζαν τις δουλειές και τη ζωή τους.

Τα σχολεία δεν λειτουργούν μόνο όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους -58 βαθμούς Κελσίου. Οι αγρότες ζεσταίνουν τα κοπάδια τους, πριν τα οδηγήσουν στους στάβλους, σε ένα χώρο που βρίσκεται θερμή πηγή και η θερμοκρασία είναι πάνω από το μηδέν.

Ζώντας στην πιο παγωμένη πόλη της Γης, διαπιστώνει κανείς κάποια διακριτά μειονεκτήματα. Τα μπάνια είναι ως επί το πλείστον σε εξωτερικούς χώρους, επειδή υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν οι σωλήνες από τον πάγο.

Οι κάτοικοι έχουν αυτοκίνητα, αλλά δεν πρέπει να τα αφήνουν πολλές ώρες με σβηστή μηχανή, γιατί μπορεί να παγώσει. Αν συμβεί αυτό, τότε τη ζεσταίνουν με ένα… φλογοβόλο, που αποτελεί βασικό εργαλείο για έναν ιδιοκτήτη αυτοκινήτου.

oymyakon

oymyakon2

oymyakon3

oymyakon8

oymyakona

oymyakon9

oymyakon12

oymyakon10

yakuts6

yakuts9

yakutsk1

yakutskb

yakutskc

yakutsk11

(με πληροφορίες και εικόνες από Smithsonian)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.