ΕΡΕΥΝΑ

Γιατί οι άνθρωποι έλκονται από τα γυαλιστερά πράγματα;

Δεν είναι απλά μια αισθητική προτίμηση!

Γιατί ακόμη και μελέτες που έγιναν με τη συμμετοχή παιδιών, δείχνουν ότι και τα μωρά θα κοιτάξουν με ανοιχτό το στόμα έναν καθρέφτη ή θα θελήσουν να αρπάξουν μια κουδουνίστρα που γυαλίζει!

Η έλξη είναι έμφυτη. Αλλά γιατί οι άνθρωποι επικεντρώνονται σε γυαλιστερά πράγματα είτε πρόκειται για ένα κόσμημα είτε για λαμπερά χείλη είτε για ένα νέο χρώμα αυτοκινήτου;

Έγιναν πολλές μελέτες, για να λύσουν τον γρίφο. Και η απάντηση έχει σχέση με μία από τις πρωταρχικές ανάγκες του ανθρώπου: τη δίψα για νερό!

Μια ομάδα ερευνητών του Βελγίου επιτέθηκε στο ερώτημα με διάφορα τεστ.

foil

Σ΄ ένα απ΄ αυτά, 46 συμμετέχοντες κλήθηκαν με δεμένα μάτια να πάρουν ένα κομμάτι χαρτί. Οι μισοί πήραν ένα φύλλο ματ, και οι άλλοι μισοί ένα γυαλιστερό φύλλο.

Οι άνθρωποι που επέλεξαν το γυαλιστερό φύλλο, το βαθμολόγησαν ως το πιο ελκυστικό και υψηλότερης ποιότητας σε σχέση με το ματ, ακόμη και χωρίς να το κοιτάζουν!

Σε ένα άλλο τεστ, οι ερευνητές τύπωσαν φυλλάδια για ενήλικες και φωτογραφίες του Σάντα Κλάους για παιδιά, σε γυαλιστερό χαρτί και σε ματ. Όλοι προτίμησαν το γυαλιστερό χαρτί.

Αυτές οι δοκιμές αποκαλύπτουν ότι η λάμψη γοητεύει. Και σ΄ αυτό εδώ το σημείο μπαίνει στο παιχνίδι με το νερό.

water

Για παράδειγμα, στο τεστ με τα δεμένα μάτια, οι συμμετέχοντες οραματίστηκαν νερό, όταν τους ζητήθηκε να φανταστούν ένα τοπίο που απεικονίζεται στο φύλλο.

Σε ένα άλλο τεστ, χωρίς δεμένα μάτια, οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν τις εικόνες με υδάτινο περιβάλλον περισσότερο γυαλιστερές σε σχέση με άλλες που έδειχναν έρημο, αν και στην πραγματικότητα δεν υπήρχε διαφορά υλικού.

Στο τελικό πείραμα, οι ερευνητές χώρισαν 126 συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες: Η μία έφαγε κράκερ χωρίς νερό, η δεύτερη έφαγε κράκερ και ήπιε λίγο νερό και η τρίτη τίποτε από τα δύο. Στη συνέχεια, κάθε ομάδα κοίταξε οκτώ φωτογραφίες, εκ των οποίων οι μισές ήταν σε γυαλιστερό χαρτί και οι άλλες μισές σε ματ.

Και οι τρεις ομάδες προτίμησαν τις γυαλιστερές εικόνες, αλλά οι ομάδες που έφαγαν κράκερ, τις αξιολόγησαν και ως πιο ελκυστικές. Με άλλα λόγια, οι διψασμένοι που ήθελαν νερό, προτίμησαν… το λαμπερό χαρτί!

(με πληροφορίες από Mother Nature Network / Εικόνες Pixabay)

Advertisements

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s