ΤΟΠΟΙ

Το παραμυθένιο νησί με τη «μαγική» καμπάνα!

Ένα νησί με μια εκκλησία στη μέση λίμνης στη Σλοβενία, καλύπτεται από θρύλους και έχει μια «μαγική» καμπάνα που πραγματοποιεί τις επιθυμίες των πιστών!

Πρόκειται για το νησί της λίμνης Μπλεντ (Bled) στη βορειοδυτική Σλοβενία, επάνω στο οποίο βρίσκεται η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, που κατασκευάστηκε στη σημερινή της μορφή, τον 17ο αιώνα. Είναι διακοσμημένη με τον μπαρόκ εξοπλισμό που υπήρχε στην αρχική του μορφή, το 1470, και διαθέτει έναν πύργο ύψους 52 μέτρων.

Στο νησί υπήρχε, τα ειδωλολατρικά χρόνια, ναός αφιερωμένος στη Ζήβα, τη σλαβική θεά του έρωτα και της γονιμότητας. Αλλά κατά τη διάρκεια των πολέμων μεταξύ των ειδωλολατρών και των χριστιανών, που έληξε το 745 με τον εκχριστιανισμό των κατοίκων, οι βωμοί καταστράφηκαν και στη θέση τους χτίστηκε μια εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία.

Η πρόσβαση στο νησί γίνεται με ένα είδος γόνδολας που μοιάζει με σκεπαστή βάρκα, την πλέτνα (pletna) ή κολυμπώντας. Για να φτάσει κάποιος στην εκκλησία και τη «μαγική» καμπάνα, πρέπει να ανέβει 99 σκαλιά.

Λέγεται πως όποιος χτυπήσει την καμπάνα τρεις φορές θα γίνουν πραγματικότητα τα όνειρα του. Ωστόσο, υπάρχει μια προειδοποίηση: μπορείς να κάνεις μόνο μία ευχή…

Σύμφωνα με τους θρύλους, η δύναμη της καμπάνας να πραγματοποιεί τις επιθυμίες πηγάζει από την τραγική ιστορία της χήρας Πολυξένης (Poliksena), η οποία έζησε στο νησί Bled τον 16ο αιώνα.

Μόλις έμαθε το θάνατο του συζύγου της, συγκέντρωσε όλο το χρυσό και το ασήμι που διέθετε, για να γίνει μια καμπάνα στη μνήμη του. Ωστόσο, μια τρομερή καταιγίδα βύθισε το σκάφος που μετέφερε την καμπάνα, που είχε φτιαχτεί.

Απαρηγόρητη, η χήρα πήγε στη Ρώμη και έγινε μοναχή. Μετά το θάνατό της, λέγεται ότι ο Πάπας άκουσε για την ατυχία της και έδωσε εντολή να φτιαχτεί μια καμπάνα, για λογαριασμό της. Μάλιστα, έβγαλε διάταγμα που έλεγε πως όποιος τη χτυπήσει τρεις φορές και πιστεύει στο Θεό, η επιθυμία του θα γίνει πραγματικότητα.

Σήμερα το νησί, εκτός από τουριστικός προορισμός, είναι ένας δημοφιλής χώρος για γάμους. Αλλά ακόμα και τώρα, επικρατούν ορισμένες παραδόσεις. Όπως, για να εξασφαλιστεί ένας μακροχρόνιος και ευτυχισμένος γάμος, ο γαμπρός πρέπει να πάει σιωπηλή τη νύφη στην εκκλησία, ανεβαίνοντας μαζί και τα 99 σκαλοπάτια.

Η λίμνη Bled βρίσκεται στις Ιουλιανές Άλπεις, στην περιοχή Άπερ Καρνιολάν (Upper Carniolan), στη βορειοδυτική Σλοβενία, 55 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Λουμπλιάνα. Δημιουργήθηκε από παγετώνες και σεισμούς, με μήκος 2.120 μέτρα, πλάτος 1.380 μέτρα και μέγιστο βάθος τα 29,5 μέτρα.

blend

bled6

bled7

bled8

bled10

bled11

bledb

bledd

blend1

blend5

bled9

bled12

(με πληροφορίες και εικόνες από BBC, Wikipedia και Commons Wikimedia)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.