GREECE VIEW

Το φυτό… εφιάλτης στην Ελλάδα

Δηλητηριώδες ζιζάνιο της Αμερικής, που αποκαλείται «Γερμανός», επελαύνει κατά μήκος των δρόμων στην ελληνική ύπαιθρο, ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές.

Πρόκειται για το φυτό Σολάνουμ ελεγκνιφόλιουμ (Solanum elaeagnifolium), το οποίο μοιάζει με την ντοματιά και ανήκει στην οικογένεια των στρυχνοειδών. Θεωρείται επιβλαβές ζιζάνιο σε 21 πολιτείες των ΗΠΑ αλλά και σε χώρες όπως στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Αυστραλία, στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο, την Ινδία, τη Νότια Αφρική και στη Ζιμπάμπουε.

solanum-eleagnifolium1

Είναι τοξικό φυτό, κυρίως για τα ζώα, και πολύ δύσκολο να ελεγχθεί. Ανήκει στα πολυετή είδη και φτάνει σε ύψος το ένα μέτρο. Ο βλαστός και τα φύλλα είναι καλυμμένα με τριχίδια που του δίνουν μια ασημί εμφάνιση. Τα άνθη του, τα οποία εμφανίζονται από τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο, είναι μοβ σαν της μελιτζάνας και φέρουν κίτρινους στήμονες. Το φυτό παράγει γυαλιστερούς κίτρινους, πορτοκαλί ή κόκκινους καρπούς, που διαρκούν όλο τον χειμώνα και πολλές φορές μαυρίζουν, καθώς στεγνώνουν.

Πρόσφατα, τον περασμένο Νοέμβριο, Ελληνας επιστήμονας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ζιζάνιο, σε μελέτη του που παρουσίασε στο Πανελλήνιο Συνέδριο Οικολογίας. Ο δρ. Νίκος Κρίγκας διένυσε χιλιάδες χιλιόμετρα στο επαρχιακό δίκτυο, καταγράφοντας την εξάπλωση του φυτού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζιζάνιο «ακολουθεί τους οδικούς άξονες, γιατί οι στρογγυλοί καρποί του παρασύρονται από τα διερχόμενα αυτοκίνητα και εξαπλώνονται ταχύτατα».

solanum-elaeagnifolium2

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε ο βιολόγος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Σολάνουμ ελεγκνιφόλιουμ βρέθηκε «κατά μήκος του οδικού δικτύου που ενώνει όλες τις βασικές πόλεις της χώρας και διέρχεται από το 55% των προστατευόμενων περιοχών και πιο συγκεκριμένα, σε όλους τους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας και στο 25% του υπόλοιπου οδικού δικτύου».

Στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι τις τελευταίες δεκαετίες, οι καταγεγραμμένοι πληθυσμοί του είδους αυξήθηκαν κατά 1.750%, και πλέον το 10% των προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000 έχει υποστεί εισβολή!

solanum-elaeagnifolium3

Το φυτό εντοπίστηκε αρχικά το 1927 στη Θεσσαλονίκη και σύμφωνα με τον καθηγητή, πιθανόν εισήχθη από πρόσμειξη σε λιπάσματα ή από εμπορεύματα που προέρχονταν από τις ΗΠΑ. Στα τέλη του 1930 βαφτίστηκε «γερμανός» και μέχρι τη δεκαετία του 1950 είχε φτάσει μέχρι την Αθήνα.

«Επειδή το παρατήρησαν τότε, το συνέδεσαν με την παρουσία των Γερμανών, δημιουργώντας μάλιστα έναν αστικό μύθο που έλεγε ότι το έφεραν οι κατακτητές για να ταΐζουν με αυτό τα μουλάρια τους. Κάτι, που φυσικά δεν ισχύει, γιατί το φυτό είναι δηλητηριώδες», ανέφερε ο κ. Κρίγκας.

solanum_elaeagnifolium4

Το Solanum elaeagnifolium μπορεί να ξαναφυτρώνει ακόμη και από ένα μικρό κομμάτι ρίζας. Έτσι, είναι πολύ δύσκολη η εκρίζωσή του σε μεγάλες εκτάσεις. Σύμφωνα με τον βιολόγο, «απαιτείται ένα ισχυρό πρόγραμμα εφαρμογής ζιζανιοκτόνων σε ευρεία κλίμακα και διαρκές ξερίζωμα, για να καταπολεμηθεί το φυτό εισβολέας».

(με πληροφορίες από in.gr και wikipedia / Εικόνες από wikimedia commons)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.