ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η γη με τα δεκάδες αρχαία ελαιόδεντρα

Απειλούνται από λεηλασίες.

Στην ανατολική Ισπανία υπάρχουν δεκάδες αρχαία ελαιόδεντρα, μερικά από τα οποία φυτεύτηκαν από τους Ρωμαίους.

Οι βοτανολόγοι λένε ότι ένα δέντρο με περιφέρεια 10 μέτρων αποκαλύπτει ότι έχει ηλικία πάνω από χίλια χρόνια. Κοντά στην πόλη Τραιγκουέρα (Traiguera) υπάρχει μία τέτοια ελιά, με περίμετρο 10,2 μέτρα. Ο αγρότης που την περιποιείται, δηλώνει περήφανα ότι ίσως είναι η πιο μεγάλη στον κόσμο.

Ένας άλλος συνάδελφός του ανέφερε ότι πριν μερικά χρόνια οι ελιές χρησιμοποιούνταν ως καυσόξυλα! «Τώρα συνειδητοποιούμε ότι είναι δέντρα χιλιάδων ετών», είπε, δείχνοντας το «πετράδι» του: Μια ελιά που υπολογίζεται ότι έχει ηλικία 1.702 χρόνων, σύμφωνα με τη μέθοδο χρονολόγησης από το Πολυτεχνείο της Μαδρίτης.

elia2

Τα αρχαία ελαιόδεντρα έχουν μπει στο στόχαστρο πλουσίων ανθρώπων, οι οποίοι τα θεωρούν στοιχείο πολυτέλειας. Μάλιστα, στα μέσα της δεκαετίας του 2000, έφευγαν από τη χώρα φορτηγά γεμάτα με μεγάλους κορμούς δέντρων.

Ήδη, έχει δημιουργηθεί μια Ένωση με 27 πόλεις, από τις περιοχές της Βαλένθιας, της Καταλονίας και της Αραγονίας, με επικεφαλής τη Μαρία Τερέζα Αντέλ, η οποία εργάζεται για την προστασία των δέντρων.

Σύμφωνα με αυτή, στη διάρκεια της δεκαετίας του 2000 σημειώθηκαν εκατοντάδες αρπαγές αρχαίων δέντρων, τα οποία πωλήθηκαν σε υψηλές τιμές σε διάφορα κέντρα κήπων ή σε εξειδικευμένες δημοπρασίες.

elia1

Περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν ζητήσει την απαγόρευση του εμπορίου των αιωνόβιων ελαιόδεντρων όπως γίνεται με το ελεφαντόδοντο.

Γεωπόνος από το Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα έχει μετρήσει 260 διαφορετικές ποικιλίες στην Ισπανία, μερικές από τις οποίες υπάρχουν χάρη σε ένα μόνο δείγμα.

Το 2006, η περιφέρεια της Βαλένθια απαγόρευσε την πρακτική να ξεριζώνουν δέντρα με περίμετρο πάνω από έξι μέτρα. Διάφορες πόλεις και κωμοπόλεις στη Βαλένθια, στην Καταλονία και στην Αραγωνία έχουν απογράψει σχεδόν 5.000 δέντρα μεγάλης ηλικίας, με σκοπό την προστασία τους.

Σύμφωνα με την Αντέλ, αυτή είναι η περιοχή με την «υψηλότερη συγκέντρωση αρχαίων ελαιόδεντρων στον κόσμο», επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλά ακόμη στην Ιταλία και στην Ελλάδα.

(με πληροφορίες και εικόνες από The Lokal)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s