ΕΡΕΥΝΑ

Το Βόρειο Σέλας… ακούγεται;

Παράξενοι ήχοι γεμίζουν τον ουρανό της Σουηδίας, όταν τα φώτα χορεύουν! Ξεναγός κατέγραψε τους θορύβους…

Κατά καιρούς, παρατηρητές του ουρανού της Αρκτικής αναφέρουν ότι η ατμόσφαιρα γεμίζει με περίεργους ήχους, όπως «σφυρίγματα», «τριξίματα» και «παράσιτα», μόλις εμφανιστεί το Βόρειο Σέλας και δώσει την εντυπωσιακή του παράσταση. Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές επιμένουν ότι όλα αυτά υπάρχουν μόνο στη φαντασία του ακροατή.

Ομως, σε αυτούς που πιστεύουν ότι πράγματι το φωτεινό ουράνιο φαινόμενο… ακούγεται, έρχεται να προστεθεί ο φωτογράφος Όλιβερ Ράιτ (Oliver Wright), ο οποίος εργάζεται και ως ξεναγός στην εταιρεία «Lights Over Lapland».

selas1

Οπως ανέφερε, τη νύχτα των Χριστουγέννων του 2016 βρισκόταν με μια ομάδα ανθρώπων σε περιοχή του Εθνικού Πάρκου Αμπίσκο (στη βόρεια Σουηδία), θαυμάζοντας το σόου του σέλαος, όταν άκουσαν κάτι, το οποίο τους θύμισε τον θόρυβο που εκπέμπεται από ένα φανταστικό όπλο στις ταινίες του Star Wars.

Ο ΄Ολιβερ παρατήρησε ότι εκεί κοντά υπήρχαν γραμμές μεταφοράς ενέργειας. Ο θόρυβος έδειχνε να προέρχεται από αυτές. Τότε, πήρε την απόφαση να πλησιάσει, για να καταγράψει τον ήχο που άκουγαν. Μάλιστα, όπως σημείωσε, ο παράξενος θόρυβος γινόταν δυνατότερος όσο πήγαινε πιο κοντά.

Ακούστε το, αυξάνοντας την ένταση:

https://clyp.it/urzipw02/widget

Ο Ράιτ είχε ακούσει άλλες τρεις φορές τον παράξενο ήχο σε προηγούμενα ταξίδια του, αλλά τώρα ήταν έτοιμος να τον μαγνητοφωνήσει.

Σύμφωνα με τον αστροφυσικό Τόνι Φίλιπς (Dr. Tony Philips), ο ήχος θα μπορούσε να είχε δημιουργηθεί από «ηλεκτροφωνική μεταγωγή», η οποία συμβαίνει από τη μετατροπή της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας σε μηχανική κίνηση. Τη στιγμή της εμφάνισης των Βόρειων Φώτων, τα μαγνητικά πεδία γύρω από το Αμπίσκο ήταν γεμάτα με δραστηριότητα. Η Φυσική λέει ότι τα άστατα μαγνητικά πεδία μπορούν να προκαλέσουν ρεύματα, τα οποία να εισρεύσουν με τέτοια δύναμη μέσα σε κοντινά ηλεκτροφόρα καλώδια, ώστε να τα ταρακουνήσουν και να υπάρξει εκπομπή του θορύβου.

(με πληροφορίες και εικόνες από The Local και Spaceweather / Photo Credit Oliver Wright)

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.