ΤΟΠΟΙ

Το νησί της «Ανταρσίας στο Μπάουντι»!

Ο τροπικός παράδεισος που έχει γίνει διάσημος από την ταινία «Ανταρσία στο Μπάουντι», βρίσκεται στο Ειρηνικό και έχει ένα σκοτεινό παρελθόν!

Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των απογόνων των στασιαστών, αλκοολισμός και κάθε μορφής εγκληματικότητα, έχουν παρατηρηθεί στα χρόνια ύπαρξης της κοινότητας του Πίτκερν, που αποτελεί υπερπόντιο έδαφος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, από το 2016.

Το νησί ήταν ακατοίκητο όταν ανακαλύφθηκε από τους Ευρωπαίους, το 1767, από τον Ρόμπερτ Πίκερν, ο οποίος έδωσε και το όνομα του. Όμως, ο καπετάνιος του πλοίου του Πίκερν, χάραξε λάθος συντεταγμένες για το νησάκι, που οδηγούσαν 330 χιλιόμετρα μακριά από την πραγματική του θέση.

Έτσι, το νησί χάθηκε από το χάρτη και ούτε ο διάσημος Κάπταιν Κουκ δεν μπόρεσε να το βρει, όταν του δόθηκε εντολή από τη βρετανική κυβέρνηση να πάει εκεί.

Βρέθηκε και έγινε μόνιμη κατοικία, των στασιαστών του πλοίου Μπάουντι, 17 χρόνια αργότερα. Στο Πίκερν εγκαταστάθηκαν εννέα άτομα, με επικεφαλής τον αξιωματικό του Μπάουντι Κρίστιαν Φλέτσερ, άφου έβαλαν σε μια βάρκα τον καπετάνιο του πλοίου και 18 πιστούς του ναυτικούς, και τους άφησαν στον ωκεανό.

Οι στασιαστές, που έγιναν οι πλέον καταζητούμενοι Βρετανοί, βούλιαξαν το πλοίο, το ναυάγιο του οποίου είναι, ακόμη και σήμερα ορατό στο βυθό της θάλασσας.

Τα χρόνια που ακολούθησαν δημιουργήθηκε μια κοινότητα από τους στασιαστές και 11 γυναίκες από την Ταϊτή, που ήταν μαζί τους. Όμως, η κοινότητα αυτή λειτουργούσε χωρίς νόμους, με αποτέλεσμα την αύξηση της εγκληματικότητας.

Οι δολοφονίες ήταν συνηθισμένες και ένα από τα θύματα των συγκρούσεων μεταξύ των κατοίκων ήταν και ο Φλέτσερ. Μόνο ένας στασιαστής έμεινε ζωντανός, ο Άνταμς ο οποίος φρόντιζε τις εννέα γυναίκες που είχαν απομείνει και 19 παιδιά.

Η ειρήνη, τελικά, αποκαταστάθηκε  όταν ένα αμερικανικό πλοίο ανακάλυψε τυχαία Πίτκερν. Η απίθανη ακμάζουσα κοινότητα που γεννήθηκε από την ανταρσία, εντυπωσίασε και το στέμμα έδωσε χάρη στον Άνταμς.

Η «Ανταρσία στο Μπάουντι», γράφτηκε σε βιβλία και ήταν το αγαπημένο θέμα του Χόλιγουντ, αφού γυρίστηκαν ταινίες, με πρωταγωνιστές, τον Κλαρκ Γκέιμπλ, τον Μάρλον Μπράντο, τον Άντονι Χόπκινς και τον Μελ Γκίμπσον.

Δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία της πρώτης ταινίας το 1937, το Πίτκερν των 233 κατοίκων, έγινε πόλος έλξης τουριστών. Σήμερα, υπάρχουν περίπου 50 μόνιμοι κάτοικοι, ο μικρότερος πληθυσμός δημοκρατικού κράτους στον κόσμο.

Ο τουρισμός παίζει μεγάλο ρόλο στο Πίτκερν και παρέχει στους ντόπιους το 80% του ετήσιου εισοδήματός τους. Από το 2015, το νησί περιβάλλεται από τη μεγαλύτερη συνεχή προστατευόμενη θαλάσσια ζώνη στον κόσμο, με σκοπό τη διαφύλαξη των παρθένων βιοτόπων από παράνομες αλιευτικές δραστηριότητες.

bountya

bounty1

bounty

bounty5

bounty6

bounty7

bounty8

bounty10

bounty12

bounty14

bounty15

bounty3

bounty18

bounty19

(με πληροφορίες και εικόνες από Messy Nessy, Wikipedia και Wikimedia Commons)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.