ΜΟΥΣΕΙΑ

Το μουσείο του βακελίτη!

Ένα ξεχωριστό μουσείο φιλοξενεί μια τεράστια συλλογή από ρετρό πλαστικά αντικείμενα κατασκευασμένα από βακελίτη, «το υλικό των χιλίων χρήσεων»!

Στο Γουίλιτον (Williton), στο Σόμερσετ της Αγγλίας, βρίσκεται ένα παραδοσιακό κτίριο του 18ου αιώνα, το οποίο εμφανισιακά δίνει την αίσθηση αγροτικής φάρμας και όχι ενός μουσείου.

Εκεί, εκτίθενται κάθε μορφής αντικείμενα τα οποία κατασκευάστηκαν από την πρώτη πλαστική ύλη, τον βακελίτη, που τον έλεγαν «το υλικό των χιλίων χρήσεων».

Και δεν είχαν άδικο αυτοί που τον χαρακτήρισαν έτσι, καθώς ο βακελίτη ήταν η απόλυτη εφεύρεση των αρχών του 20ου αιώνα. Μάλιστα, όπως ήταν εύκαμπτος, αλλά και σκληρό ταυτόχρονα, μπορούσαν να κατασκευαστούν με αυτόν εκατοντάδες αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Με βακελίτη φτιάχνονταν έπιπλα, τηλέφωνα, σερβίτσια, παιχνίδια, ραδιόφωνα, κοσμήματα, ρολόγια ακόμα και κάποια μοντέλα αυτοκινήτων, τροχόσπιτων, αλλά και μικρά αεροπλάνα!

Ωστόσο, μετά τη δεκαετία του ’60, ο βακελίτης αντικαταστάθηκε γρήγορα από νεότερα είδη πλαστικού, με αποτέλεσμα τα αντικείμενα που κατασκευάστηκαν από αυτόν να έχουν γίνει ένα περιζήτητο συλλεκτικό είδος.

Αυτό το ιδιόμορφη μικρό μουσείο έχει έναν πλούτο αντικειμένων από βακελίτη. Ορισμένα είναι σπάνια, όπως ένα μικροσκοπικό τροχόσπιτο και άλλα πολύ μικρότερα.

vakelite2

vakelite3

vakelite5

vakelite6

vakelite7

vakelite8

vakelite9

vakelite10

vakelitea1

vakelite4

(με πληροφορίες και εικόνες από Atlas Obscura και Wikipedia)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s