ΕΡΕΥΝΑ

Μην υποτιμάτε τις κότες!

Τα κοτόπουλα είναι έξυπνα, σκέφτονται, αξιολογούν και κάνουν… μαθηματικές πράξεις.

Αμερικανική έρευνα «κοίταξε» μελέτες σχετικά με την ευφυΐα, την ανάπτυξή τους και τα συναισθήματα.

Οι κότες δεν είναι τόσο άμυαλες όσο πιστεύουν οι άνθρωποι. Έχουν ξεχωριστές προσωπικότητες, γνωρίζουν τη θέση τους στην ιεραρχία και ξέρουν κάτι από μαθηματικές πράξεις. Συνεπώς, η νοημοσύνη τους άσκοπα υποτιμήθηκε, τονίζει η επιστήμονας Λόρι Μαρίνο (Lori Marino), η οποία με τους συνεργάτες της επανεξέτασαν μελέτες και η έρευνά τους δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Animal Cognition.

kota1

Σύμφωνα με τα στοιχεία τους, οι κότες έχουν μια αίσθηση των αριθμών και πειράματα που έγιναν με νεοσσούς, έδειξαν ότι μπορούν να κάνουν διακρίσεις μεταξύ των ποσοτήτων, απλές αριθμητικές πράξεις όπως πρόσθεση και αφαίρεση.  Μια ικανότητα, την οποία οι άνθρωποι αναπτύσσουν συνήθως από την ηλικία των επτά.

Ακόμη, έχουν αυτοέλεγχο και είναι σε θέση να αυτο-αξιολογήσουν τη θέση τους στην ιεραρχία. Δύο χαρακτηριστικά, που είναι ενδεικτικά της αυτογνωσίας.

Επίσης, βρέθηκε ότι η επικοινωνία μεταξύ τους είναι πολύπλοκη και με τουλάχιστον 24 διακριτές φωνές-κλήσεις, που χρησιμοποιούν είτε για να προσελκύσουν έναν σύντροφο είτε για να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Ομως, οι επιδόσεις τους δεν σταματούν εδώ.

kota2

Αντιλαμβάνονται χρονικά διαστήματα και μπορούν να προβλέψουν μελλοντικά γεγονότα. Όπως και πολλά άλλα ζώα, επιδεικνύουν γνωστική πολυπλοκότητα, όταν τοποθετούνται σε κοινωνικές καταστάσεις που απαιτούν επίλυση προβλημάτων.

Οι κότες μπορούν να βιώσουν και μια σειρά από περίπλοκα αρνητικά και θετικά συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένου του φόβου και του άγχους. Παίρνουν αποφάσεις με βάση το τι είναι καλύτερο για αυτές.

Επιπλέον, η μαμά κότα παρουσιάζει μια σειρά από επιμέρους χαρακτηριστικά της προσωπικότητας της μητέρας, που φαίνεται να επηρεάζει τη συμπεριφορά των νεοσσών.

Μετά από όλα αυτά, ας μην υποτιμάμε τις κότες!

(με πληροφορίες από Science Daily / Εικόνες Pixabay)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.