ΖΩΗ

Τα ηλεκτρονικά αυτιά που ακούν τις μυστικές πυρηνικές εκρήξεις!

Μια τεράστια ομπρέλα ηλεκτρονικής παρακολούθησης, έχει στηθεί πάνω από τον πλανήτη για να εντοπίζει τους ήχους από μυστικές πυρηνικές εκρήξεις!

Πρόκειται για εκρήξεις που αν και απαγορεύονται,  δεν έχουν συμφωνήσει όλα τα κράτη του κόσμου να τηρήσουν αυτήν  την απαγόρευση, η οποία αποφασίσθηκε εν μέρει στη δεκαετία του ’60, και πήρε τη μορφή Συνθήκης το 1996.

Σύμφωνα με αυτήν τη Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty ή CTBT) απαγορεύεται από τα έθνη η διεξαγωγή κάθε είδους πυρηνικών δοκιμών, είτε για πολιτικούς, είτε για στρατιωτικούς σκοπούς.

Εκείνη την εποχή, περισσότερο από τα δύο τρίτα των μελών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ υποστήριξε τη CTBT. Ο αριθμός αυτός έχει πλέον αυξηθεί στις 183. Παρά το γεγονός ότι η υποστήριξη της Συνθήκης είναι ισχυρή, μερικά κράτη αμφέβαλαν αν θα μπορούσε στην πραγματικότητα να εκτελεστεί.

Υπάρχουν εύλογες ανησυχίες, καθώς μπορεί ένα κράτος να υπέγραψε τη Συνθήκη, αλλά κρυφά να κάνει υπόγειες πυρηνικές δοκιμές, σφού δεν μπορεί κάποιος να τις εντοπίσει.

Έτσι, για να αποτρέψει την παραβίαση της Συνθήκης, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να ξεκινήσει το φιλόδοξο σχέδιο με τη δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου αισθητήρων που θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν τις παράνομες πυρηνικές δοκιμές.

Αυτό το παγκόσμιο δίκτυο επιτήρησης, που είναι γνωστό ως το Διεθνές Σύστημα Παρακολούθησης, και αποτελείται από 337 εγκαταστάσεις παρακολούθησης, έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και χρησιμοποιεί μια ποικιλία μεθόδων για την ανίχνευση αποδείξεων πυρηνικών δοκιμών.

Το σύστημα αυτό παρομοιάζεται με ένα γιγαντιαίο σκυλί, το οποίο ακούει, αισθάνεται και μυρίζει τις παρατυπίες των κρατών σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Οι διαπραγματεύσεις για τον πυρηνικό αφοπλισμό είχαν ξεκινήσει από το 1963 με την υπογραφή της Συνθήκης της Μερικής Πλήρους Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών (PTBT), η οποία απαγόρευσε όλες τις πυρηνικές δοκιμές στην ατμόσφαιρα και το νερό. Όμως, δεν απαγόρευε τις υπόγειες.

Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες , όσο και η Σοβιετική Ένωση δεν ήταν διατεθειμένες να υιοθετήσουν μια συνολική απαγόρευση δοκιμών, με το φόβο ότι κάποιες χώρες θα έβρισκαν τρόπο να παρακάμψουν την απαγόρευση και θα έκαναν ένα άλμα μπροστά στην κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούσαν ότι η Σοβιετική Ένωση θα έκανε μυστικές υπόγειες δοκιμές που ήταν δύσκολο να ανιχνευτούν. Το ίδιο  και οι Σοβιετικοί για τους Αμερικανούς. Έτσι, χωρίς ένα σύστημα ανίχνευσης, οι πυρηνικές δοκιμές γίνονταν υπογείως και κρυφά, για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.

Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η διεθνής κοινότητα άρχισε διαπραγματεύσεις για μια συνολική απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών.

Τα Ηνωμένα Έθνη δημιούργησαν ένα διεθνές όργανο, επισήμως γνωστό ως Προπαρασκευαστική Επιτροπή για τη CTBTO, η οποία επιφορτίστηκε  με την ανάπτυξη ενός «συστήματος ελέγχου», το οποίο αποτελείται από μέσα, προσωπικό και πρωτόκολλα για τον εντοπισμό, την επαλήθευση και την αναφορά πιθανών αποδείξεων πυρηνικών δοκιμών στα κράτη μέλη.

Είκοσι χρόνια αργότερα, το Διεθνές Σύστημα Παρακολούθησης έχει ετοιμαστεί κατά 85%. Όταν ολοκληρωθεί, θα έχει 337 σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων: 50 πρωτοβάθμιων και 120 βοηθητικών σεισμικών σταθμών για την ανίχνευση σεισμικών κυμάτων που δημιουργούνται από υπόγειες πυρηνικές δοκιμές.

11 σταθμούς σόναρ για την ανίχνευση ακουστικών κυμάτων στους ωκεανούς και 60 σταθμούς ανίχνευσης ηχητικών κυμάτων πολύ χαμηλής συχνότητας.

Επίσης, θα διαθέτει 80 σταθμούς ραδιονουκλιδίων για την ανίχνευση ραδιενεργών σωματιδίων που απελευθερώνονται από εκρήξεις που γίνονται στην ατμόσφαιρα και 16 εργαστήρια ραδιονουκλιδίων, για ανάλυση των δειγμάτων.

Τα δεδομένα από όλους τους σταθμούς μεταδίδονται στο Διεθνές Κέντρο Δεδομένων της CTBTO (IDC) στη Βιέννη, μέσω δορυφορικής σύνδεσης. Με τη λειτουργία περισσοτέρων από τους μισούς σταθμούς που προβλέπονται, το κέντρο δεδομένων λαμβάνει 10 έως 15 gigabytes δεδομένων κάθε μέρα, που στη συνέχεια αναλύονται από το προσωπικό.

Το 2006, οι αισθητήρες της CTBTO εντόπισαν σημάδια μιας υπόγειας πυρηνικής δοκιμής που πραγματοποιήθηκε από τη Βόρεια Κορέα. Επίσης, εντόπισε άλλες δύο δοκιμές το 2009 και το 2013, στην ίδια χώρα.

Αλλά οι σταθμοί δεν εντοπίζουν μόνο πυρηνικές εκρήξεις. Στις 15 Φεβρουαρίου, το 2013, ανίχνευσαν σήματα που προέρχονται από την διάλυση στον ουρανό ενός μετεωρίτη πάνω από την πόλη Τσελιαμπίνσκ (Chelyabinsk), στη Ρωσία. Ομοίως, την έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, το 2011, μετά τον σεισμό και το φονικό τσουνάμι, που επακολούθησε.

Τα εξαιρετικά ευαίσθητα… αυτιά του Διεθνούς Συστήματος Παρακολούθησης έχουν βρει πολλές χρήσεις σε μια ποικιλία πολιτικών και επιστημονικών τομέων.

Και αυτά είναι, μεταξύ άλλων, η προειδοποίηση για τσουνάμι, η πρόβλεψη του καιρού, η παρακολούθηση μιας καταιγίδας, η μελέτη των ηφαιστείων, η παρακολούθηση των παγόβουνων που παρασύρονται στη θάλασσα, οι μεταναστευτικές συνήθειες των πουλιών, τα αποτελέσματα της αλλαγής του κλίματος στη θαλάσσια ζωή, και πολλά άλλα.

Αν και το σύστημα επιτήρησης λειτουργεί για χρόνια τώρα, η Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών δεν είναι ακόμα σε ισχύ, πράγμα που σημαίνει ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να επιβάλει κυρώσεις σε όποιο έθνος  δεν συμμορφώνεται.

Αγκάθι αποτελεί το γεγονός ότι υπάρχουν χώρες που δεν την υπογράφουν, οδηγώντας την όποια προσπάθεια σε αδιέξοδο. Ορισμένες έχουν υπογράψει τη Συνθήκη αλλά δεν την έχουν επικυρώσει, όπως η Κίνα, η Αίγυπτος, το Ιράν, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η Ινδία, η Βόρεια Κορέα και το Πακιστάν δεν έχουν κάνει ούτε αυτό.

ctbto

ctbtoa

ctbto1

ctbto2

ctbto3

ctbto4

ctbto5

map8

(με πληροφορίες και εικόνες από Amusing Planet)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s