ΖΩΗ

Φτιάχνει σαμπάνια στα σπλάχνα ορυχείου

Ιταλός πρωτοτυπεί με τη δημιουργία αφρώδους οίνου υπόγεια!

Είναι ο Μάουρο Καμούσο (Mauro Camusso), ο οποίος αν κι έκανε καριέρα στον κλάδο των λατομείων, είχε πάντα το κρασί στην καρδιά του εξαιτίας και του οινοποιού παππού του.

Κάποια στιγμή, ένωσε τις δύο αγάπες του σε μια φιάλη σαμπάνιας, η οποία ζυμώνεται στα σπλάχνα ενός εγκαταλελειμμένου ορυχείου. Αυτό βρίσκεται στους πρόποδες των ιταλικών Άλπεων, περίπου 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τορίνου.

sampania-oryxeio1

Εικόνα από Yahoo! News

Πρόκειται για το ορυχείο Val Germanasca, το οποίο παρήγαγε ταλκ, το υλικό που χρησιμοποιείται για να δημιουργηθεί η πούδρα ταλκ. Άνοιξε το 1937 και έκλεισε το 1995, επαναλειτουργώντας δυο χρόνια αργότερα ως μουσείο. Σήμερα, όμως, απέκτησε νέα αποστολή.

Ο Καμούσο είναι ιδιοκτήτης μια επιχείρησης, που ονομάζεται L’Autin και σημαίνει μικρό αμπέλι. Στα κτήματά της καλλιεργούνται αμπέλια για την παραγωγή σταφυλιών Chardonnay και Pinot Noir.

sampania-oryxeio2

Εικόνα από LA VOix DU NORD

Το 2015, για πρώτη φορά, στέλνει περίπου 3.000 μπουκάλια κρασί στο ορυχείο, για να περάσουν στο κρίσιμο στάδιο της δεύτερης ζύμωσης. Αυτό περιλαμβάνει την προσθήκη ζυμών και ζάχαρης σε μια βάση λευκού κρασιού, για να προκληθεί η αντίδραση που δημιουργεί τις φυσαλίδες.

Οι συνθήκες, που επικρατούν στο ορυχείο, είναι ιδανικές για το κρασί του: Υπάρχει μια σταθερή θερμοκρασία 10 βαθμών Κελσίου όλο το χρόνο. Είναι σκοτεινά και η υγρασία σχεδόν 90%.

sampania-oryxeio3

Εικόνα από Yahoo! News

Οι φιάλες αποθηκεύονται, σε οριζόντια θέση, για ένα διάστημα μεταξύ 10 και 12 μηνών. Από καιρό σε καιρό τις γυρίζουν ελαφρά, για να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερο θόρυβο, μόλις ανοιχτούν. Στη συνέχεια, θα αφεθούν για περίπου τρεις εβδομάδες ανάποδα, ώστε το υπόλειμμα των ζυμομυκήτων να μεταφερθεί στο λαιμό της φιάλης.

Και ακριβώς όπως εργάζονται οι ανθρακωρύχοι, ο Μάουρο και οι εργαζόμενοί του πρέπει να φορούν προβολείς, για να γίνει η δουλειά!

(με πληροφορίες από The Local / Εικόνες Marco Bertorello)

Advertisements

Κατηγορίες:ΖΩΗ

Tagged as: , , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.