ΕΡΕΥΝΑ

Ο Άγιος Βασίλης μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις γονέα-παιδιού!

Ένα αθώο ψεματάκι για τον Άγιο Βασίλη από το Βόρειο Πόλο, μπορεί να αποβεί μοιραίο για τις σχέσεις γονιών και παιδιών!

Αυτό υποστηρίζουν επιστήμονες, που ανακοίνωσαν τη μελέτη τους εν μέσω εορτών. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας Κρίστοφερ Μπόιλ (Chris Boyle) του πανεπιστημίου του Έξετερ, και την Κάθι Μακέι (Kathy McKay), του πανεπιστημίου της Νέας Αγγλίας, στην Αυστραλία, χτυπούν καμπανάκι.

Σε δημοσίευση τους στη διεθνούς κύρους ψυχιατρική επιθεώρηση «The Lancet Psychiatry», επισημαίνουν ότι συχνά το ψέμα για την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ενδόμυχη επιθυμία των ίδιων των γονιών να ξαναγίνουν παιδιά.

Η McKay επισημαίνει, ωστόσο, πως ο μύθος αυτός μπορεί να κάνει ευάλωτη τη σχέση γονέων και παιδιών. Και αυτό γιατί αν τα παιδιά πεισθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα ότι υπάρχει ο άγιος με τα δώρα, τότε γιατί να μην πιστέψουν ότι οι γονείς τους λένε ψέμματα και για άλλα θέματα;

Παράλληλα, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, αν το καλοσκεφτεί κανείς, η ιδέα ότι κάπου στον Βόρειο Πόλο υπάρχει μια «μυστική υπηρεσία» του Αγίου Βασίλη, που παρακολουθεί κάθε παιδί και ξέρει αν είναι φρόνιμο ή άτακτο για να του φέρει δώρο, μάλλον είναι τρομακτική. Ιδίως όταν ορισμένοι γονείς σκοπίμως εμπλέκουν τον ‘Αγιο Βασίλη για να επιβραβεύσουν ή να τιμωρήσουν το παιδί τους.

Σύμφωνα με την McKay το παιδί πιστεύει «καθώς δεν είναι ο ρόλος του να πάει ενάντια στις επιθυμίες των γονιών του». Και ο Boyle, συμπληρώνει: «Η ηθικότητα του να κάνουμε τα παιδιά να πιστεύουν σε τέτοιους μύθους, πρέπει να τεθεί εν αμφιβόλω, και να δοθούν εξηγήσεις, καθώς δεν ξέρει κανείς ποια θα είναι η αντίδραση όταν καταλάβουν πως  επί χρόνια εξαπατήθηκαν».

(με πληροφορίες από Guardian / Εικόνα Johnny Silvercloud)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.