ΕΡΕΥΝΑ

Γιατί τα παιδιά πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη;

Τους λόγους για τους οποίους τα παιδιά πιστεύουν στον μύθο του Άγιου Βασίλη, εξετάζουν οι επιστήμονες!

Μάλιστα, το θέμα αυτό έχει γίνει αντικείμενο εργαστηριακής μελέτης, που προσπαθεί να εξηγήσει γιατί τα τα σημερινά παιδιά, με τα τόσα ερεθίσματα γύρω τους, πιστεύουν σε κάτι που εξόφθαλμα είναι ένα παραμύθι.

Η Ζακλίν Ντ. Γούλεϊ (Jacqueline D. Woolley), καθηγήτρια του τμήματος Ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Όστιν, στο Τέξας, εξέτασε διεξοδικά στο εργαστήριο της τα στοιχεία που έχουν σχέση με τη συμπεριφορά των παιδιών.

santa1

Όπως αναφέρει στο σχετικό άρθρο της, τα παιδιά είναι εύπιστα, αλλά όχι τόσο όσο να πιστεύουν σε έναν ευτραφή γέροντα που περνά από τις καμινάδες και μοιράζει δώρα.

Με δεδομένες τις πολλές ανοησίες και τις αντιφάσεις σε αυτή την ιστορία, είναι έκπληξη το γεγονός ότι ακόμη και τα μικρά παιδιά πιστεύουν κατά 83% στην ύπαρξη του Άγιου Βασίλη, όπως διαπίστωσε στην έρευνα της.

santa2

Η έρευνα της καθηγήτριας έδειξε πως τα παιδιά έχουν μια ορθολογική στάση, όπως οι μεγάλοι, απέναντι στις πληροφορίες. Χρησιμοποιούν, μάλιστα, τα ίδια νοητικά εργαλεία για να καταλήξουν στο αν κάτι είναι αλήθεια ή ψέμα.

Με άλλα λόγια, τα παιδιά χρησιμοποιούν την εμπειρία, όπως ακριβώς κάνουν οι ενήλικες και αμφισβητούν εύκολα κάτι που δεν μπορούν να αντιληφθούν με τον προσωπικό τους γνωστικό πεδίο και το περιβάλλον τους.

santa6

«Αν τα παιδιά είναι τόσο έξυπνα, γιατί πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη», διερωτάται η Woolley και εξηγεί: «Ο λόγος είναι απλός: Οι γονείς και οι άλλοι μεγάλοι υποστηρίζουν τον μύθο του Άγιου Βασίλη, σε ποσοστό 84%, ενώ ορισμένοι ντύνονται και ανάλογα, κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων.

Παράλληλα, προσθέτει, υπάρχει μια βιομηχανία μάρκετινγκ εκατομμυρίων δολαρίων, που στηρίζεται σε αυτή την ιστορία. Από βιβλία, μέχρι παιχνίδια και κάθε είδους προϊόντα ή τρόφιμα.

santa5

Μάλιστα, στις ΗΠΑ η Ταχυδρομική Υπηρεσία προωθεί και ένα πρόγραμμα που λέγεται «Γράμματα από τον Σάντα», το οποίο παρέχει προσωπικές απαντήσεις στις επιστολές των παιδιών προς στον Άγιο Βασίλη.

Με δεδομένη αυτή την προσπάθεια τω γονιών και του συστήματος, ουσιαστικά θα ήταν παράλογο για τα παιδιά να μην πιστεύουν.

santa4

Μερικοί γονείς αναρωτιούνται αν βλάπτουν τα παιδιά τους από τη συμμετοχή σε αυτόν τον μύθο και μήπως, τελικά, αυτό το ψέμα οδηγήσει σε μόνιμη δυσπιστία τους, από τα ίδια τα παιδιά τους.

Η έρευνα της Woolley δεν διαπίστωσε κάτι τέτοιο. Απλά οι γονείς θα πρέπει να δουν την όλη ιστορία σαν κάτι διασκεδαστικό για τις εορταστικές ημέρες, που θα λήξει μαζί με τις γιορτές.

(με πληροφορίες από Live Science / Εικόνες από Pixabay)

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.