ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα τελευταία άγρια δάση λιβανιού

Βρίσκονται υπό απειλή εξαιτίας της αυξημένης παγκόσμιας όρεξης για αιθέρια έλαια.

Το λιβάνι ήταν το ένα από τα τρία δώρα των Μάγων στον νεογέννητο Ιησού, μαζί με το χρυσό και τη σμύρνα. Οταν καίγεται, παράγει έναν ευωδιαστό καπνό, που αρωματίζει εκκλησίες και τζαμιά σε όλο τον κόσμο.

livani3

Τα τελευταία άγρια δάση λιβανιού βρίσκονται στα βραχώδη βουνά Καλ Μάντοου (Cal Madow) της Σομαλιλάνδης -μιας de facto ανεξάρτητης δημοκρατίας, που βρίσκεται στο Κέρας της Αφρικής.

livani1

Το εμπόριο του λιβανιού αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή εσόδων της, μετά τα ζώα και τα ζωικά προϊόντα, σύμφωνα με τον Σουκρί Ισμαήλ, υπουργό Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης.

livani2

Ωστόσο, η υπερ-συγκομιδή του λιβανιού λόγω της αυξημένης ζήτησης έχει ως αποτέλεσμα τα δέντρα να ξεραίνονται και να εξαφανίζονται πριν προλάβουν να ανανεωθούν, καθώς χρειάζονται κάπου 40 χρόνια, για να αναγεννηθούν, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο το αρχαίο εμπόριο της αρωματικής ρητίνης.

livani4

Η συγκομιδή του λιβανιού γίνεται υπό αντίξοες συνθήκες, καθώς τα δέντρα αναπτύσσονται στο χείλος των γκρεμών, ενώ συχνά αποτελούν καταφύγιο δηλητηριωδών φιδιών.

Οταν η ρητίνη συλλεχθεί, οι γυναίκες ταξινομούν τα κομμάτια ανάλογα με το χρώμα και το μέγεθος. Επειτα, το προϊόν φεύγει για Υεμένη, Σαουδική Αραβία, Ευρώπη και Αμερική. Εκτός από τη χρήση του ως θυμίαμα, το λιβάνι αποστάζεται σε λάδι για χρήση σε αρώματα και λοσιόν, στην ιατρική και στις τσίχλες.

livani5

Ο οικολόγος και διευθυντής της περιβαλλοντικής ομάδας Conserve Cal Madow, Αντζενέτ ΝτεΚάρλο (Anjanette DeCarlo) δήλωσε ότι οι τιμές από ένα δολάριο το κιλό πριν έξι χρόνια, έφτασαν σήμερα τα πέντε και επτά δολάρια.

livani6

Η αύξηση της ζήτησης είναι το αποτέλεσμα ενός ισχυρού μάρκετινγκ, που χαρακτηρίζει το λιβάνι ως τον «βασιλιά των αιθέριων ελαίων».

(με πληροφορίες και εικόνες από Yahoo! News)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.