ΤΟΠΟΙ

Το κάστρο που δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ!

Σύμβολο για την Αϊτή είναι το κάστρο της, που κατασκευάστηκε για να αντιμετωπίσει γαλλική εισβολή, η οποία όμως, δεν έγινε ποτέ!

Το φρούριο Τσιταντέλ Λαφεριέρ (Citadelle Laferriere) βρίσκεται στην κορυφή ενός βουνού στο βόρειο τμήμα της Αϊτής και είναι ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα στην αμερικανική ήπειρο.

Η Ακρόπολη χτίστηκε από τον Ανρί Κριστόφ (Henri Christophe), ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επανάσταση της Αϊτής, που οδήγησε στην ανεξαρτησία της από τη Γαλλία το 1804.

Το φρούριο χτίστηκε αμέσως μετά την επανάσταση, μεταξύ 1805 και 1820, και ήταν μέρος ενός συστήματος οχύρωσης σε περίπτωση που οι Γάλλοι έκαναν προσπάθεια να κατακτήσουν, εκ νέου, τη χώρα.

Από εκεί, μπορεί κανείς να δει μέχρι την ακτή του Ατλαντικού, και σε ημέρες χωρίς συννεφιά, φαίνεται η ανατολική ακτή της Κούβας, που βρίσκεται περίπου 90 μίλια μακριά.

Το κάστρο καλύπτει 10.000 τετραγωνικά μέτρα και περιβάλλεται από τείχος με 365 κανόνια. Ακόμα και σήμερα, είναι στοιβαγμένα σε σχήμα πυραμίδας, αποθέματα από οβίδες.

Στο εσωτερικό, υπάρχουν καταλύμματα, δεξαμενές και αποθήκες για τροφή και νερό, που θα μπορούσαν να συντηρήσουν 5.000 στρατιώτες μέχρι και ένα χρόνο. Το φρούριο είχε επίσης ένα χώρο που προοριζόταν για τον βασιλιά και την οικογένειά του, αν χρειάζονταν καταφύγιο.

Όμως, ο βασιλιάς Ερρίκος, δεν αντιμετώπισε γαλλική εισβολή, αλλά τον ίδιο τον λαό του που ξεσηκώθηκε εναντίον του, καθώς ήταν αυταρχικός μονάρχης.

Το 1820, λίγο μετά την ολοκλήρωση της Ακρόπολης ο βασιλιάς αυτοκτόνησε με μια ασημένια σφαίρα, σε ηλικία των 53, καθώς ετοιμαζόταν πραξικόπημα και δολοφονία του. Οι οπαδοί του τον έθαψαν σε μια από τις εσωτερικές αυλές του κάστρου, για να αποτρέψουν τον διαμελισμό το πτώματος.

Η δύναμη του Citadelle Laferriere ποτέ δεν δοκιμάστηκε. Τα κανόνια του ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκαν. Σήμερα, αυτό το κολοσσιαίο κτίριο είναι το σύμβολο της Αϊτής.

Είναι τοποθετημένη σε νομίσματα, γραμματόσημα, και τουριστικές αφίσες. Έχει χαρακτηριστεί ως παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO από το 1982.

citadelle

citadellec

citadelle3

citadellef

citadellek

citadellea

citadellee

citadelleg

citadelled

(με πληροφορίες και εικόνες από Amusing Planet)

Advertisements

Κατηγορίες:ΤΟΠΟΙ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.