ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Γκριζάρουν και τα σκυλιά λόγω… άγχους!

Η γούνα των πιστών μας φίλων γίνεται γκρι, αν περνούν δύσκολες στιγμές!

Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι το άγχος μπορεί να αλλάξει το χρώμα των σκύλων, κυρίως στη μουσούδα τους. Αμερικανοί ερευνητές συμπέραναν ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων που βαθμολόγησαν τα κατοικίδιά τους ότι είναι ανήσυχα και παρορμητικά, έχουν περισσότερες πιθανότητες να γκριζάρουν σε σχέση με άλλα σκυλιά που δεν εμφανίζουν αυτή τη συμπεριφορά.

Οι επιστήμονες πήγαν σε πάρκα, κτηνιατρικές κλινικές και άλλους χώρους στο Κολοράντο, δίνοντας ερωτηματολόγια σε ιδιοκτήτες 400 σκυλιών. Όταν αυτοί απάντησαν στα ερωτηματολόγια των 42 σημείων που αφορούσαν τη συμπεριφορά, την ηλικία και την υγεία των σκύλων, οι ερευνητές τράβηξαν μερικές φωτογραφίες.

Στη συνέχεια εξαίρεσαν τα σκυλιά με ανοιχτόχρωμη γούνα, αλλά και όσα δεν ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ ενός και τεσσάρων ετών, καθώς τα ηλικιωμένα θα μπορούσαν να έχουν γκρι γούνα λόγω γήρανσης.

gray-dog1

Για να μετρηθεί το επίπεδο του άγχους του κάθε σκύλου, τα ερωτηματολόγια περιελάμβαναν ερωτήσεις για το εάν καταστρέφει πράγματα όταν μένει μόνος του ή αν χάνει εύκολα τρίχες. Επίσης, για να αξιολογηθεί η παρορμητικότητα, ζητήθηκαν απαντήσεις εάν πηδούν στους ανθρώπους, αν ηρεμούν, αν έχουν απώλεια εστίασης κι αν είναι υπερκινητικά μετά την άσκηση.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα θηλυκά σκυλιά παρουσίαζαν υψηλότερα επίπεδα γκριζαρίσματος σε σχέση με τα αρσενικά και όσα σκυλιά φοβούνταν δυνατούς θορύβους, αλλά και ανθρώπους και ζώα που δεν γνώριζαν. Όπως επισημάνθηκε, το γκριζάρισμα δεν είχε να κάνει με το μέγεθος των σκύλων, ούτε με το αν ήταν στειρωμένα ή είχαν οποιαδήποτε ιατρικά θέματα.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα ευρήματά τους έχουν πρακτικές εφαρμογές: οι κτηνίατροι, οι οποίοι παρακολουθούν τα κατοικίδια, μπορούν να εντοπίζουν αυτές τις αλλαγές και να ενημερώνουν τον ιδιοκτήτη για τα συμπτώματα άγχους του σκύλου του, ώστε να τον βοηθήσει να διαχειριστεί το στρες.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Applied Animal Behaviour Science.

(με πληροφορίες από Live Science / Εικόνες Pixabay)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.