ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Γιατί τα σκυλιά κοιμούνται τόσο πολύ;

Τι κάνει τώρα ο σκύλος σας;

Κάθε ιδιοκτήτης σκύλου γνωρίζει ότι το κατοικίδιό του κοιμάται πολλές ώρες.

Μάλιστα, σύμφωνα με το American Kennel Club, τα σκυλιά αφιερώνουν δώδεκα με δεκατέσσερις ώρες το 24ωρο στον ύπνο. Ειδικότερα, «ξοδεύουν» 50% του χρόνου τους να κοιμούνται, γύρω στο 30% να είναι ξύπνια και ένα 20% να είναι ενεργά και δραστήρια.

dog2

Ο χρόνος που χρειάζεται ένας σκύλος για τον ύπνο του, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες:

Ηλικία: Κουτάβια και γέρικα σκυλιά χρειάζονται περισσότερο χρόνο από τα ενήλικα. Τα μεν πρώτα δαπανούν μπόλικο χρόνο εξερευνώντας τον νέο κόσμο και συνεπώς κουράζονται. Τα δε άλλα χρειάζονται περισσότερη ξεκούραση, γιατί η ζωή δεν είναι πλέον εύκολη για αυτά.

Ράτσα: Μεγάλες φυλές (όπως Newfoundlands, mastiffs, St. Bernards) χρειάζονται περισσότερο ύπνο από μικρόσωμους σκύλους. Επίσης, οι τετράποδοι φίλοι μας που «εργάζονται», είναι πιθανό να μένουν περισσότερες ώρες ξύπνιοι, καθώς η θέση τους απαιτεί την προσοχή τους. Τα σκυλιά που δεν έχουν εκτραφεί για «καριέρα», καταλήγουν να έχουν μια καθιστική ζωή, γεμάτη ύπνο.

Υγεία: Όταν οι άνθρωποι δεν αισθάνονται καλά, έχουν την ανάγκη να κοιμούνται περισσότερο. Το ίδιο, λοιπόν, κάνουν και οι σκύλοι.

Αλλαγές στη ζωή: Εάν ο σκύλος βιώνει μια μετακόμιση ή μια απώλεια ανθρώπου, προφανώς θα επηρεαστεί. Είναι πολύ πιθανό να χρειάζεται επιπλέον ύπνο, για να αποκτήσει ενέργεια στα φυσιολογικά του επίπεδα.

dog3

Ακόμη, θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα σκυλιά κοιμούνται σε μικρότερα διαστήματα μέρα και νύχτα, για να βρίσκονται πάντοτε σε ετοιμότητα.

Ο ιδιοκτήτης ενός σκύλου θα πρέπει να ανησυχήσει εάν διαπιστώσει να αλλάζουν οι συνήθειες του. Αν, για παράδειγμα, ένα δραστήριος σκύλος την πέφτει για ύπνο πάρα πολλές ώρες ή εάν ένας υπναράς σκύλος ξαφνικά γίνει ενεργός, τότε απαιτείται μια επίσκεψη στον κτηνίατρο.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι με τον υπερβολικό ύπνο έχουν συνδεθεί μερικές ασθένειες όπως κατάθλιψη, διαβήτης και υποθυρεοειδισμός.

(με πληροφορίες από Mother Nature Network / Εικόνες Pixabay)

Advertisements

Κατηγορίες:ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s