ΤΟΠΟΙ

Μυστηριώδες «Στόουνχεντζ» στη ζούγκλα!

Βαθιά στα δάση της Βραζιλίας, ανακαλύφθηκαν μεγαλιθικά μνημεία 1.000 ετών, που χαρακτηρίστηκαν σαν το «Στόουνχετζ του Αμαζονίου»!

H ανακάλυψη έγινε από έναν εργολάβο, τον Λάιλσον Καμέλο ντα Σίλβα (Lailson Camelo da Silva), ο οποίος ξερίζωνε δέντρα από τα δάση του Αμαζονίου για να τα κάνει βοσκοτόπια, τη δεκαετία του 1990.

Ο 65χρονος Βραζιλιάνος, που σήμερα  είναι ο φύλακας των αρχαίων, βρήκε τεράστια μπλοκ από γρανίτη, σε μια περίεργη διάταξη, σαν και αυτά του Στόουνχετζ στην Αγγλία.

Μετά τη ραδιοχρονολόγηση καθώς και τη διενέργεια μετρήσεων κατά τη διάρκεια του χειμερινού ηλιοστασίου, μελετητές στον τομέα της αρχαιοαστρονομίας, αποφάνθηκαν ότι ήταν επρόκειτο για αστρονομικό παρατηρητήριο, από άγνωστο πολιτισμό, περίπου 1.000 χρόνια πριν, ή πέντε αιώνες πριν από την ευρωπαϊκή κατάκτηση της Αμερικής.

Τα ευρήματά τους, μαζί με άλλα αρχαιολογικά ευρήματα στη Βραζιλία τα τελευταία χρόνια, ήρθαν να ανατρέψουν παλαιότερες απόψεις των αρχαιολόγων, οι οποίοι υποστήριζαν ότι ο Αμαζόνιος ήταν σχετικά ανέγγιχτος από τους ανθρώπους εδώ και αιώνες.

Τώρα, ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου, δεν ήταν ο «κήπος της Εδεμ», καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι στον Αμαζόνιο ζούσαν τουλάχιστον 10 εκατομμύρια άνθρωποι πριν ξεσπάσουν επιδημίες και μεγάλης κλίμακας σφαγή από τους Ευρωπαίους αποικιοκράτες.

Η ανακάλυψη έγινε στην αραιοκατοικημένη πολιτεία της Αμάπα (Amapá), στη βόρεια Βραζιλία, και το «Στόουνχετζ του Αμαζονίου», ονομάσθηκε Ρέγκο Γκράντε (Rego Grande), από έναν παρακείμενο ποταμό.

Στην περιοχή βρέθηκαν τεφροδόχοι, γεγονός που υποδηλώνει ότι τουλάχιστον ένα μέρος του Rego Grande μπορεί να ήταν ένα νεκροταφείο. Επίσης, φάνηκε ότι οι ψηλές πέτρες ήταν σαν να είχαν ευθυγραμμιστεί με την πορεία του ήλιου κατά τη διάρκεια του χειμερινού ηλιοστασίου.

Μετά τον εντοπισμό και άλλων σημείων, που ενδεχομένως να σχετίζονται με την κίνηση του ήλιου, οι ερευνητές άρχισαν να συναρμολογούν μια θεωρία, ότι το Rego Grande μπορούσε να υπηρετούσε διάφορες τελετουργικές και αστρονομικές λειτουργίες που συνδέονταν με τους κύκλους της γεωργίας, το κυνήγι ή το ψάρεμα.

Το Rego Grande αποτελείται από 127 μεγάλιθους από γρανίτη, που παραμένουν όρθιοι σε έναν κύκλο πάνω από 30 μέτρα. σε ολόκληρη. Κάθε ένας από τους βράχους, που έχουν ακανόνιστο σχήμα, ζυγίζει αρκετούς τόνους, ενώ το ύψος τους φτάνει μέχρι τα 4 μέτρα.

Στο εσωτερικό του σχηματισμού, χωράνε το πολύ 300 άτομα, ενώ εκτιμάται πως κατά τη διάρκεια τελετουργιών, θα μπορούσε να έχει άλλα τόσα έξω από τον κύκλο.

Το Στόουνχετζ, στην Αγγλία, χρονολογείται μεταξύ 3000 π.Χ. έως το 2000 π.Χ., ενώ το Rego Grande κατασκευάστηκε 1.000 χρόνια αργότερα.

rego

regoc

regoe

regob

rego5

regof

regog

regoj

regok

regoa

(με πληροφορίες και εικόνες από New York Times, Daily Mail, Wikipedia και Pueblos Originarios / Βίντεο BBC)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.