ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Γαϊδούρια που φοράνε πιτζάμες!

Το θέαμα γαϊδουριών που φοράνε πιτζάμες είναι απίστευτο, έστω και αν κρύβει μια ανάγκη!

Τα τριχωτά γαϊδουράκια και τα μουλάρια μιας σπάνιας ράτσας, βρίσκονται στο νησί της Ρέας (στα γαλλικά Île-de-Ré), στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Γαλλίας.

Ο τόπος αυτός αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό, για τις αμμώδεις παραλίες, τα δροσερά νερά, αλλά και τα γαϊδούρια που φορούν πιτζάμες!

Η ράτσα των γαϊδουριών Πουατού, έχει πλούσιο τρίχωμα και είναι ιδιαίτερα δυνατή για δουλειές. Έτσι, στα παλιά χρόνια, οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν γαϊδούρια και μουλάρια αυτής φυλής για εργασία στις αλικές του νησιού.

Όμως, οι σκνίπες, τα κουνούπια και κάθε είδους έντομα, τσιμπούσαν τα πόδια τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δουλεύουν.

Η λύση βρέθηκε και ήταν να τους φορέσουν ειδικά παντελόνια σαν πιτζάμες, που ήταν ριγέ, φτιαγμένα συνήθως, από παλιά υφάσματα σε γκρι και μπλε χρώμα. Έδωσαν, μάλιστα, και ονομασία στα ρούχα που τα έλεγαν: «τα εσώρουχα των γαϊδουριών».
Τα γαϊδούρια δεν χρησιμοποιούνται πλέον για την εργασία στις αλυκές, αλλά η παράδοση συνεχίζεται για τουριστικούς λόγους.

Κάποτε, τα μπουλάρια Πουατού ήταν το πιο περιζήτητο σε όλη την Ευρώπη, και θεωρούνταν τα καλύτερα στον κόσμο. Μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, έως και 30.000 μουλάρια είχαν εκτραφεί σε ετήσια βάση στην περιοχή Πουατού και εξάγονταν σε όλο τον κόσμο.

Αλλά, με την εξέλιξη που ακολούθησε τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, και τη μηχανοποίηση της παραγωγής,  η ζήτηση για τα μουλάρια μειώθηκε και κατέρρευσε η αγορά. Ο πληθυσμός για μουλάρια και γαϊδούρια μειώθηκε δραματικά.

Είναι χαρακτηριστικό πως το 1977, υπήρχαν μόνο 44 γαϊδούρια Πουατού υπήρχαν σε όλο τον κόσμο. Χάρη στις προσπάθειες διατήρησης της ράτσας στις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα, σήμερα υπάρχουν περίπου 450.

donkeyc

donkeya

donkeyb

donkey3

donkeyd

donkey2

donkey7

donkey8

(με πληροφορίες και εικόνες από Amuzing Planet, Wikipedia και Poitou Charentes Vendee)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.