ΤΟΠΟΙ

Τα πιο ασυνήθιστα μνημεία του κόσμου!

Περίεργα μνημεία που δεν θυμίζουν μεγάλα γεγονότα, αλλά ξεχωριστές καταστάσεις ή ακόμα και περιστατικά, τα οποία λίγο έλειψε να συμβούν!

Όπως μια τραγωδία που δεν συνέβη, αγάλματα που έμειναν στη μέση του πουθενά, άγκυρες στην άμμο, μοτοσικλέτα που έχει γίνει παρεκκλήσι, φράχτες γεμάτοι με παπούτσια ή σουτιέν…

Αυτά τα περίεργα μνημεία, σε διάφορες χώρες, αποτελούν σύμβολα για συγκεκριμένες καταστάσεις, χιουμοριστικές παρεμβάσεις ή δημιουργήθηκαν από τις ανάγκες που προέκυψαν, και  σχέδια που ματαιώθηκαν.

Η μοτοσικλέτα παρεκκλήσι

bullet

Σε παρεκκλήσι έχει μετατραπεί μια μοτοσικλέτα στο ινδικό κρατίδιο του Ρατζαστάν, καθώς οι ντόπιοι μιλούν πως γύρω από αυτήν υπάρχει ένα θαύμα!

Το 1988 ο Ομ Μπάνα οδηγούσε μεθυσμένος τη μοτοσικλέτα Royal Enfield Bullet, όταν έπεσε με ταχύτητα πάνω σε ένα δέντρο και σκοτώθηκε.

Όταν η αστυνομία προσπάθησε να μεταφέρει τη μοτοσικλέτα από τον τόπο του δυστυχήματος, αυτή δεν… απομακρυνόταν! Μάλιστα, οι χωρικοί της περιοχής πιστεύουν πως αν κάποιος καταφέρει να την πάρει, η μοτοσικλέτα θα… γυρίσει πίσω.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες η αστυνομία την εγκατέλειψε, και η Bullet μετατράπηκε σε τέμενος. Από τότε, έχει γίνει ένα εθνικό και διάσημο ορόσημο, με τους ανθρώπους να ταξιδεύουν από όλη την Ινδία, για να προσκυνήσουν. Παράλληλα, λειτουργεί  και ως ένα είδος μνημείου για τους κινδύνους της οδήγησης σε κατάσταση μέθης.

Η αγροτική κατάρρευση

agriculturalcrash

Ένα μνημείο που δείχνει αεροπλάνο να έχει πέσει και έχει συντριβεί, παραπέμπει σε αεροπορική τραγωδία. Όμως, το συγκεκριμένο μνημείο με το πεσμένο αεροπλάνο που έχει στηθεί έξω από το Σικάγο, έχει μεταφορική σημασία.

Αναπαριστά την κατάρρευση του αμερικανικού ονείρου στη δεκαετία του 1980, για χιλιάδες αγρότες στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, οι οποίοι έζησαν μια πρωτοφανή κρίση που κατέστρεψε τις ζωές τους και τους οδήγησε στην εξαθλίωση.

Οι τιμές των προϊόντων τους μειώθηκαν και το κόστος του χρέους τους ανέβηκε στα ύψη, με αποτέλεσμα το «αεροπλάνο της ευημερίας», να πέσει στο έδαφος και να συντρίβει…

Ο λόφος με τις μπότες

boothill

Ένα από τα πιο διάσημα και περίεργα αξιοθέατα στα Νησιά Φόκλαντ, είναι ένας λόφος όπου πάνω σε ξύλινους πασσάλους έχουν τοποθετηθεί εκατοντάδες μπότες.

Κανείς δεν ξέρει ποια είναι η αιτία ή η σκοπιμότητα για αυτόν τον «λόφο με τις μπότες». Οι θεωρίες πολλές και διάφορες. Κάποιοι μιλούν για απομεινάρια του πολέμου με την Αργεντινή και άλλοι έχουν πιο συγκεκριμένες απόψεις.

Αυτές μιλούν για κίνηση των υπαλλήλων του αεροδρομίου όταν έβγαιναν στη σύνταξη και κρεμούσαν τα παπούτσια της δουλειάς του. Υπάρχει όμως και κάποια άλλη θεωρία, που εκτιμάται πως είναι  η πιο πιθανή εξήγηση.

Όσοι από τους κατοίκους φεύγουν για να κάνουν μια νέα ζωή σε άλλη χώρα, αφήνουν πίσω τους ένα παπούτσι θέλοντας να δείξουν πως θα ξαναγυρίσουν στον τόπο τους.

Το νεκροταφείο με τις άγκυρες

anchors

Στην Ταβίρα, κοντά στο Αλγκάρβε της Πορτογαλίας, βρίσκεται ένα από τα πιο  περίεργα αξιοθέατα της περιοχής. Σκουριασμένες άγκυρες είναι θαμμένες στην άμμο, αφιερωμένες στη μνήμη των ναυτικών που χάθηκαν στους ωκεανούς.

Παράλληλα, οι άγκυρες συμβολίζουν και την οικονομική καταστροφή των κατοίκων της περιοχής, όταν εξαντλήθηκαν τα αποθέματα του τόνου και η τοπική αλιευτική βιομηχανία κατέρρευσε εν μια νυκτί.

Θέσεις εργασίας χάθηκαν και πολλοί βυθίστηκαν στη φτώχεια. Ένας τρόπος ζωής εξαφανίστηκε, αφήνοντας μόνο το απόκοσμο νεκροταφείο με τις άγκυρες στην Ταβίρα, θυμίζοντας το τι υπήρχε εκεί και τι χάθηκε.

Νεκροταφείο με ουρές αεροπλάνων

amari

Στις ημέρες του Ψυχρού Πολέμου, η πλειοψηφία των κομμουνιστικών κρατών βρισκόταν κάτω από τη σκέπη του Συμφώνου της Βαρσοβίας, που ήταν το αντίπαλο δέος του ΝΑΤΟ.

Σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη ξεπηδούσαν αεροδρόμια που θα υπερασπίζονταν, αν χρειαζόταν, τα έθνη του Συμφώνου. Αλλά ήταν επίσης και μέρη όπου έζησαν και εργάστηκαν πιλότοι, οι οποίοι είχαν αναπτύξει μεταξύ τους βαθιές φιλίες.

Αυτό εξηγεί το εκκεντρικό μικρό νεκροταφείο στην Εσθονία. Βρίσκεται στην Αεροπορική Βάση Αμάρι και εκεί έχουν ταφεί πιλότοι που έχασαν τη ζωή τους, ενώ ζούσαν εκεί. Αλλά αντί να μια απλή ταφόπακλα, υπάρχουν στους τάφους οι ουρές από σοβιετικά μαχητικά αεροσκάφη…

Οι εγκαταλελειμμένες προτομές των προέδρων

presidentspark

Ένα σχέδιο που έμεινε στη μέση, για λόγους οικονομικούς, οδήγησε σε ένα περίεργο αξιοθέατο στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Το 2004 ένας γλύπτης, ο Ντέιβιντ Άντικς (David Adickes), συνεργάστηκε με έναν γαιοκτήμονα τον Έβερετ «Χάλεϊ» Νιούμαν (Everette “Haley” Newman), για να μετατρέψουν το χωράφι του σε εντυπωσιακό πάρκο.

Εκεί θα βρίσκονταν όλα τα πορτρέτα των προέδρων των ΗΠΑ. Η δουλειά του γλύπτη είχε ξεκινήσει και είχαν κατασκευαστεί 43 τεράστια αγάλματα. Όμως, τα χρέη οδήγησαν στην κατάρρευση του σχεδίου.

Οι… πρόεδροι σύρθηκαν σε ένα τμήμα του χωραφιού και μετατράπηκαν σε ένα ορόσημο για τη περιοχή, παρά τη συνεχή φθορά από τις καιρικές συνθήκες.

Ο φράχτης με τα σουτιέν

bra

Στη Νέα Ζηλανδία ένας φράχτης με κρεμασμένα σουτιέν, είχε γίνει το απόλυτο τουριστικό αξιοθέατο. Τα σουτιέν βρίσκονταν παράλληλα από ένα χωματόδρομο, και είχαν φτάσει τα 60, μέχρι που οι αρχές τα μάζεψαν, το 1999.

Έκτοτε έχουν γίνει προσπάθειες να ξαναστηθούν, αλλά και πάλι οι αστυνομικοί τα μαζεύουν. Όπως και νάχει όμως το θέμα, κανείς δεν γνωρίζει πώς και γιατί ξεκίνησε αυτή η ιστορία, στην Καρντόνα.

Κάποιο μίλησαν για κέλτικα μάγια και άλλοι για χιουμοριστική κίνηση των γυναικών της περιοχής.

Ο παραλίγο τόπος της τραγωδίας

offbeat

Στην περιοχή Λανγκχόλμεν, στη Σουηδία, βρίσκεται ένα εκκεντρικό μνημείο για τη συντριβή ενός αεροπλάνου, που τελικά δεν προκάλεσε θύματα, όπως εκτιμούσαν οι κάτοικοι.

Το 1993, στις 8 Αυγούστου, ένα σκάφος αεροπορικής επίδειξη έχασε τον έλεγχο πάνω από το νησί Långholmen, όπου 500.000 θεατές, παρακολουθούσαν το θέαμα.

Ο πιλότος εκτινάχθηκε με το αλεξίπτωτο του και παρακολουθούσε ανήμπορος το αεροπλάνο να πέφτει και να συντρίβεται με εκκωφαντική έκρηξη. Εκείνη τη στιγμή, η εκτίμηση ήταν πως είχε συμβεί μια απίστευτη τραγωδία. Ωστόσο, τα γεγονότα ήταν διαφορετικά.

Το αεροπλάνο έπεσε στο ένα μέρος του νησιού όπου δεν βρισκόταν μαζεμένος ο κόσμος και τραυματίστηκε μόνο ένας άνθρωπος. Όλοι μίλησαν για θαύμα και στο σημείο της πτώσης του αεροσκάφους στήθηκε ένα μικρό γλυπτό με μια «χάρτινη σαΐτα», για να θυμίζει την παραλίγο τραγωδία.

Τα σουρεαλιστικά γλυπτά στο ποτάμι

saintlawrence

Στον ποταμό Σαιν Λόρενς, στον Καναδά, ξεβράζονται στις όχθες διάφορα αγάλματα, φτιαγμένα από πέτρα και ξύλο.

Τα γλυπτά δημιούργησε ο καλλιτέχνης Μαρσέλ Γκανιόν (Marcel Gagnon), ο οποίος τα έφτιαχνε στο εργαστήριο του. Όταν όμως δεν χωρούσαν εκεί, τα πήρε και τα έβαλε στις όχθες του ποταμού.

Οι κάτοικοι της περιοχής δεν αντέδρασαν. Αντίθετα, φάνηκε να το διασκεδάζουν. Έτσι, ο Gagnon γύρισε στο περίεργο χόμπι του και σε μια καλλιτεχνική εγκατάσταση που διαθέτει πάνω από 100 αγάλματα.

Ο φάρος της Έρχαρτ Φως στο νησί Χάουαρντ

earhartlight

Το ερημονήσι Χάουαρντ, είναι μια κουκκίδα στον απέραντο Ειρηνικό Ωκεανό και βρίσκεται σχεδόν σε ίση απόσταση μεταξύ της Χαβάης και της Αυστραλίας.

Το νησάκι αυτό, που είναι το πιο απομακρυσμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών, το μόνο κτίριο που έχει είναι ένας φάρος, που έχει το όνομα της αεροπόρου Εμίλια Έρχαρτ.

Η Έρχαρτ εξαφανίστηκε ενώ προσπαθούσε να βρει το νησί Χάουαρντ, και αυτός ο μισογκρεμισμένος φάρος κατασκευάστηκε κυρίως για να δώσει ένα νόμιμο λόγο για τη διεκδίκηση του εδάφους, από τις ΗΠΑ.

(με πληροφορίες και εικόνες από Urban Ghosts)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.