ΖΩΗ

Κοράνι γραμμένο από το αίμα του Σαντάμ!

Σε θησαυροφυλάκιο, σε ένα τζαμί της Βαγδάτης, φυλάσσεται κλειδωμένο ένα μοναδικό αντίγραφο του Κορανίου, γραμμένο, στην κυριολεξία, με το αίμα του Σαντάμ Χουσεΐν!

Τις 605 σελίδες του ιερού βιβλίου των μουσουλμάνων, επιμελήθηκε ένας Ιρακινός καλλιτέχνης, ο Αμπάς Σακίρ Τζουντί αλ-Μπαγκντάντι (Abbas Shakir Joudi al-Baghdadi), οποίος χρειάστηκε δύο χρόνια και 27 λίτρα από το αίμα του Σαντάμ, για να δημιουργήσει ένα έργο τέχνης.

santam1

Έτσι, περιγράφεται το Κοράνι με το αίμα του Σαντάμ, που είναι γραμμένο με την εξαιρετική αραβική καλλιγραφία, και η ύπαρξη του κινείται στο επίπεδο του θρύλου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Σαντάμ έγινε αφοσιωμένος μουσουλμάνος μετά από μία απόπειρα δολοφονίας του γιου του Ουντάι και επιθέσεις εναντίον του ίδιου.

santam

Σε μια προσπάθεια προβολής της αφοσίωσης του στον Μωάμεθ, λίγο μετά τα 60ά γενέθλιά του, ο Σαντάμ που όπως είπε είχε συγκεντρώσει 27 λίτρα από το αίμα του, τα έδωσε στον καλλιγράφο για να γράψει το κοράνι, το 1997.

Εξήγησε τους λόγους του για τη δημιουργία αυτού του βιβλίου σε μια επιστολή που δημοσιεύθηκε από τα ιρακινά κρατικά μέσα ενημέρωσης το Σεπτέμβριο του 2000.

Σε αυτήν έγραφε: «Η ζωή μου ήταν γεμάτη από κινδύνους στους οποίους θα έπρεπε να είχα χάσει πολύ αίμα … αλλά επειδή έχω χάσει μόνο λίγο, ζήτησα από κάποιον να γράψει τα λόγια του Θεού με το αίμα μου σε ένδειξη ευγνωμοσύνης».

Μετά την πτώση του από την εξουσία το 2003, το Κοράνι έπαψε να είναι σε κοινή θέα. Βρίσκεται σε ένα υπόγειο, σε τζαμί, σφραγισμένο με τρεις θολωτές πόρτες, τα κλειδιά για τις οποίες κατέχουν τρεις άνθρωποι. Ένας σεΐχης, ο αστυνομικός επίτροπος της Βαγδάτης, και ένας ακόμη άνθρωπος του οποίου το όνομα παραμένει μυστικό.

santam2

Σήμερα, οι αρχές δεν ξέρουν τι να κάνουν με αυτό το ματωμένο έγγραφο. Από τη μία πλευρά, είναι σημαντικό, ως Κοράνι, αν και είναι ανατριχιαστική η γραφή του με αίμα. Παράλληλα, αποτελεί ένα τεχνούργημα μιας συγκεκριμένης εποχής για την ιστορία του Ιράκ.

Από την άλλη πλευρά, αν εμφανιστεί στον κόσμο, θα μπορούσε να προκαλέσει ηρωοποίηση του Σαντάμ, από τους οπαδούς τους. Στο μεταξύ, ορισμένοι ηγέτες των Σούφι έχουν χαρακτηρίσει απαγορευμένο έναν τέτοιο  τρόπο γραφής του Κορανίου.

(με πληροφορίες και εικόνες από Atlas Obscura και Wikipedia και Daily Mail)

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.