ΜΟΥΣΕΙΑ

Το αιματοβαμμένο μουσείο!

Στη Ρώμη λειτουργεί ένα μουσείο διαφορετικό από τα άλλα, το οποίο είναι «πλημμυρισμένο» στο αίμα!

Πρόκειται για το εγκληματολογικό μουσείο (Museo Criminologico), στο οποίο υπάρχουν όργανα βασανισμού και εκτελέσεων, όπως η «Παπική γκιλοτίνα», τα όπλα και οι εικόνες εγκληματιών.

Ακόμη, υπάρχει εκεί, η αιματοβαμμένη στολή του διαβόητου δήμιου Τζιοβάνι Μπατίστα Μπουκάτι (Giovanni Battista Bugatti), διάσημου με το παρατσούκλι «Mastro Titta» δηλαδή ο «δάσκαλος της Δικαιοσύνης».

Ο «Mastro Titta» μεταξύ του 1796 και του 1864, εκτέλεσε 516 θανατοποινίτες, με απαγχονισμό και αποκεφαλισμό. Ο Κάρολος Ντίκενς έγραψε εκτενώς για τον Bugatti και το έργο του. Αλλά η διασημότητα του δεν τελειώνει με τους ποιητές και τους κοινωνικούς σχολιαστές της εποχής του.

Ο «Mastro Titta» είχε αναφερθεί και σε ποιηματάκια του 19ου αιώνα, σε μύθους και σε παραμύθια. Ο δήμιος άφησε πίσω του ένα πλήρες αρχείο για κάθε εκτέλεση του. Οι περισσότεροι από τους 516 ήταν κοινοί εγκληματίες.

Είχε βρει, μάλιστα, τρόπο αποκεφαλισμού, πριν αρχίσει η λειτουργία της γκιλοτίνας, από το 1816 και μετά. Ο «Mastro Titta» χρησιμοποιούσε το mazzatello, ένα μεγάλο σφυρί, με το οποίο χτυπούσε τον καταδικασμένο σε θάνατο. Με ένα χτύπημα τον σκότωνε και μετά τον αποκεφάλιζε.

Ο Bugatti ήταν παντρεμένος αλλά δεν είχε παιδιά. Αποσύρθηκε το 1865 στην ηλικία των 85 ετών, και πέθανε τέσσερα χρόνια αργότερα.

Το Museo Criminologico βρίσκεται στην 29 Via del Gonfalone. Είχε δημιουργηθεί το 1930, αν και άνοιξε για το κοινό το 1994. Μεταξύ των πιο μακάβρια αντικειμένων του μουσείου είναι η Παπική γκιλοτίνας, την οποία χειριζόταν ο «Mastro Titta».

Αρχικά το μουσείο βρισκόταν στο ισόγειο των φυλακών Via Giulia. Το 1975 μεταφέρθηκε στη νέα διεύθυνση όπου υπάρχει και σήμερα. Παράλληλα, άλλαξε όνομα. Από «Μουσείο Εγκλήματος» έγινε «Ιατροδικαστικό Μουσείο – MUCRI».

Το μουσείο χωρίζεται σε τρία τμήματα: Το πρώτο και το δεύτερο είναι αφιερωμένα στη ιστορία της Δικαιοσύνης και τους θεσμούς της ποινικής ανθρωπολογίας από την αρχαιότητα έως τον 18ο αιώνα.

Το δεύτερο ειδικότερα, αναφέρεται στη γέννηση των ψυχιατρικών φυλακών και στις εικονογραφημένες εγκληματολογικές μελέτες. Ανάμεσα σε αυτές είναι και του Τσέζαρε Λομπρόζο, ο οποίος μέσα από την ανάλυση των ανατομικών δειγμάτων γνωστών εγκληματιών προσπάθησε να δείξει το σχέση ορισμένων φυσικών χαρακτηριστικών με ποινικές συμπεριφορές.

Το τελευταίο τμήμα καταλαμβάνεται από τις σύγχρονες μορφές εγκληματικότητας, από κλοπές, κατασκοπία, πλαστογραφία, και τυχερά παιχνίδια. Σε ξεχωριστό δωμάτιο φιλοξενούνται αιματηρά γεγονότα που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη της Ιταλίας και όχι μόνο.

crime

crimee

crime1

crimea

crime2

crime6

crime8

crime11

crime12

crime13

crime14

crimed

crimee

q

(με πληροφορίες και εικόνες από Urban Ghosts, Museo Criminologico και Wikipedia)

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.